Termesszünk kaprot, ha tehetjük

A kapor az ernyősvirágzatúak családjába tartozik. Mindenki kóstolta már vagy ételben vagy teában. Sokan kerti köményként vagy uborkafűként ismerik és nagyon népszerű fűszer- és gyógynövény alapanyag. Nagyon sok olyan mártás, leves, gombás étel van például amibe előszeretettel használunk kaprot.

A kapor szedése egyszerű feladat. Vitatott, hogy a kapor a Közel-Keletről vagy a Földközi-tenger térségéről származik-e és terjedt el Ázsiában, Európában és Amerikában. A kapor közepesen melegigényes és mikor még alacsony inkább az alacsony hőmérsékletet kedveli, majd később mikor már a szárakon megjelennek az úgynevezett ernyők sokkal inkább igényli a meleget. Nem magasak az igényei és ezalatt azt értsük, hogy miután ősszel, körülbelül márciusban elvetettük a magokat elég ha a tenyészidő alatt kétszer vagy háromszor megkapáljuk és ha nagy a szárazság néhányszor megöntözzük. Már az ókorban is nagyon hasznos gyógynövénynek számított hiszen a kaporból készült tea segít az emésztési zavarokon, hányinger esetén, vízhajtó hatása van, enyhíti a menstruációs görcsöket és sokan nem is gondolnák, hogy a magjából készíttet tea elállítja a csuklást.

Kapor

Kapor

Ha levélfűszerként akarjuk használni akkor szedjük le, amikor körülbelül negyven centiméter magas, mert ekkor még a fiatal a növény és zsengék a hajtásai, levesesek. Amikor a hajtásokat levágtuk, tároljuk egy olyan helyen, ami száraz és fedett. Mivel a magok folyamatosan érnek, ennek függvényében kell őket szedni. Ha az ernyők már megbarnultak akkor ajánlatos metszőollóval leszedni őket és ugyanúgy szárítsuk mint a leveleket. Nagyrészt vidéki környezetben ültetik, kertekben, de mivel disznövényként is esztétikus, ültethetjük modernebb környezetbe is. Ha olyan környezetben él, próbálja ki ön is, hogy a termesztését, hisz, ahogy már a fentiekben is említettem, egy olyan növényről beszélünk, amelynek nincsenek nagy igényei és főzéshez is gyakran használjuk.