Nézzük mit ajánl a keleti orvoslás a hajhullásra. Ne legyen szkeptikus!

Az akupunktúra egy ősi kínai gyógymód, a hagyományos kínai orvoslás egyik ága. Az akupunktúra csak része a keleti orvoslásnak. A kezelés során az energetikailag fontos pontokba tűket szúrnak, és mozgásba hozzák őket. A tűn semmilyen gyógyszer nincs, tehát önmagában a szúrás gyógyít.

A szúrások feloldják az energiaáramlás csatornájában keletkezett blokkokat. Ez a csatornahálózatot mereidiánoknak nevezzük. A bennük áramló életenergia pedig a csi. A csi több minőségben van jelen a szervezetben. Megkülönböztetik a tápláló-, védelmi-, öröklött-, szerzett stb. energiákat. Ha a csi szabadon, akadálymentesen tud keringeni, akkor a szerveket, szöveteket megfelelően táplálja, és megőrzi az egészséget.

A kínaiak a test egészét tekintik, minden szervhez rendelnek egy másikat, amik kapcsolatban vannak egymással. A keleti orvoslás szerint a haj a veséhez tartozik Ha a vese energetikailag kielégítő állapotban van, a haj dús és egészséges. A kínai hagyományok szerint a vese tárolja az öröklött csit. Ezt a születéssel hozzuk magunkkal. A testnek ezzel kell gazdálkodnia, mivel ez az energia nem újul meg. Eszerint az elmélet szerint az öregedést is ennek az energiának a csökkenése okozza.

Hajhullás

Hajhullás

Ez az életenergia szétoszlik a szervezetben. Negatív hatások miatt, pl ha stressz ér bennünket vesztünk ebből az energiából. A nyugati világban ismeretes stressz elmélet szerint is az erős stressz meggyorsítja az öregedést. Így jobban érthető a stressz és hajhullás közötti kapcsolat.

Általános receptúra az akupunktúrás kezelésekre nem adható. Mindig a páciens tünetei alapján kell felállítani a diagnózist. Így van ez a hajhullással küzdő betegek esetében is. Az, hogy a vese uralja a hajszálakat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy kizárólag csak a vesét kell erősíteni a kezelés során, bár mindig található ezeknél a pácienseknél a vese energetikai zavarára utaló tünet. Akupunktúrával kezelhetők olyan hajhullásos esetek is, melyek háttere nyugati módszerekkel nem tisztázható. Ilyen a manapság oly gyakori, általában nőknél jelentkező diffúz hajhullás, valamint a foltos hajhullás.