Névnapok ünneplése

Magyarországon az egyik legérdekesebb ünnep a névnap. Különlegessége abban rejlik, hogy névnapot bizony a világon mindössze néhány országban ünnepelnek. Nálunk is bizony sokszor gondot jelent kitalálni, hogy barátaink, ismerőseink éppen mikor ünneplik a névnapjukat. Manapság a nyomtatott naptárak eltűnésével sok esetben nehéz megtalálni a névnapokat.

Célszerű ilyenkor az interneten utánanézni egy erre a célra kifejlesztett részletes névnapkereső alkalmazással, hogy egy adott névnap melyik napon szerepel a naptárban. Sok esetben egy keresztnév többször is szerepel a naptárban, ami szintén komoly dilemmát szokott okozni. Ebben az esetben kénytelenek leszünk megkérdezni ismerősünket, hogy mikor ünnepli a névnapját. Bár régi szokás, hogy a születésnapot követő első névnapon ünnepelnek az emberek, ám ez nem mindig így van. Bizony, ha külföldön járunk, akkor sokan nem értik, hogy mi is a névnap és részletes magyarázkodásba kell bonyolódnunk.

Névnap

Névnap

Bár itthon is kisebb ünnepnek számít a születésnapnál, azért a munkahelyeken, baráti találkozókon az emberek rendszeresen megünneplik egymás névnapját. Általában apróbb ajándékokkal lepjük meg ilyenkor a barátokat és a munkatársakat. Pezsgőt adunk a férfiaknak, virágcsokrot vagy finom csokoládét a hölgyeknek. A családi ünnepekkor is általában kisebb dolgokat ajándékozunk szeretteinknek. A lényeg azonban ilyenkor sem az ajándék, hanem a szeretet, hogy az ünnepelt érezze azt, hogy fontos a számukra és igazán szeretjük.