Mit tegyünk, mielőtt befektetnénk?

Akár magasabb, akár alacsonyabb összeget szeretnénk befektetni, fontos, hogy tisztában legyünk a gyors pénzzé tehetőség (hozam-likviditás–biztonság) összefüggéseivel. Egy befektetési ajánlat ezen elvárás közül csak kettőnek tud megfelelni.

Tudni kell, hogy azoknak a befektetéseknek, amelyek magas biztonsággal és magas likviditással járnak, általában alacsony a hozamuk.

Mivel számok különböző kockázatú befektetési termék van a piacon, ne fektessük az összes pénzünket egy termékbe! Osszuk meg több befektetési vagy megtakarítási lehetőség között, mert így csökkenthető a kapcsolódó kockázat.

Mielőtt befektetnénk a pénzünket, mindenek előtt gondoljuk át befektetési céljainkat, pl. jövedelemszerzés, tőkenövelés, vagy tőke biztonságos elhelyezése a célunk. De tegyünk ugyan így a befektetés időtartama és kockázata tekintetében is. Azt is átgondolandó, hogy valóban szükségünk van-e az adott élethelyzetünkben befektetésre.

Befektetés

Befektetés

Fontos tudni, hogy a nagyobb nyereséget ígérő befektetések általában kockázatosabbak is, így tisztában kell legyünk kockázatvállalási hajlandóságunkkal is, mivel a nagyobb kockázat adott esetben azzal járhat, hogy a befektetett tőként egy részét, de akár teljes egészét is elveszíthetjük. Ilyen esetben pedig saját vagyonunkkal felelünk!

Befektetéseink meghozatala előtt a fentieken túlmenően törekedjünk minél jobban megismerni az egyes befektetési termékeket, csak engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozás szolgáltatását vegyük igénybe, és tájékozódjunk a szolgáltatáshoz kapcsolódó díjak, költségek kérdésében is.

Hirtelen megalapozatlan döntést ne hozzunk! Ne fektessünk be ismeretlen, ismeretlen szolgáltató által kínált termékbe!

A tájékoztató dokumentumokat mindig alaposan olvassuk át, ha kell, kérjük pénzügyi szakember segítségét.