Mikor, és hogyan szedjünk antibiotikumot?

Hogyha az ember egy kicsit súlyosabban megbetegedik, és orvoshoz megy, akkor a legtöbb esetben antibiotikumos készítményeket írnak fel neki, hogy biztosan meggyógyuljon. Ez azonban nem mindig lenne elengedhetetlenül szükséges, annál is inkább, mivel az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzésekre alkalmazhatók sikeresen. Azonban, sok orvos vírusos fertőzésekre felírja ezeket.

Az antibiotikumok szedése és felírása – jó esetben – függ a beteg állapotától és a betegség fajtájától is. Egy dolgot azonban semmiképpen nem szabad elfelejteni, mégpedig azt, hogy az antibiotikumok minden esetben roncsolják a gyomor és a máj sejtjeit, úgyhogy az alkalmazásánál mindenképpen vigyázni kell a táplálkozásra. Ez nem csak azt jelenti, hogy egészségesen táplálkozzunk, hanem azt is, hogy azok az ételek, amelyeket fogyasztunk, gyomorkímélők, vagy legalábbis könnyen emészthetők legyenek. Fontos ezeket alkalmazni, még abban az esetben is, hogyha valaki „bírja” a gyógyszereket, mert még hogyha rövidtávon nincs is kellemetlen mellékhatása, hosszútávon nagyon kiütközhet az ember szervezetén.

Antibiotikum

Antibiotikum

Hogy mindezeket elkerüljük, fontos, hogy az antibiotikumok mellé minden esetben szedjünk probiotikumot is, vagyis olyan gyógyszert, amely segít a gyomornak, hogy „meg tudja emészteni” ezt a hirtelen és kellemetlen behatást. Viszont, mielőtt mindezekre sor kerülne, jól gondoljuk meg, hogy valóban szükséges-e gyógyszerkészítmények alkalmazásához folyamodni, vagy esetleg megoldható-e a dolog a természetes antibiotikumok (például fokhagyma) alkalmazásával. A túlzott antibiotikum szedése azért sem ajánlott, mert a szervezet könnyedén hozzászokik majd, és később sokkal visszafogottabban tudja majd felhasználni a kórokozók elleni védekezésben.