Kína gazdaságának reménysége, a földművelés

Kína élen jár a gyártásban, valamint az elektronikai kütyük fejlesztésében, ugyanakkor hiába ez a hatalmas fejlődés, a vidék élete még mindig a régi színvonalon zajlik. Nem is olyan rég, még élelmezési problémákkal is meg kellett küzdeniük.

[wp_ad_camp_1]

A kínai mezőgazdaságnak el kell látnia az évente nagyjából 14-16 millióval növekvő népességet. Az ország kétharmada falvakban él és földműveléssel foglalkozik, ám hiába, ha a föld egy idő után nem képes nagyobb mennyiségű terményt produkálni. Kína területének jó, ha a tizede áll művelés alatt. A többi terület vagy város, vagy pedig alkalmatlan a földművelésre, ezért nem a terület növelése, hanem annak javítása a cél. Kína gazdaságának fellendítője lenne az, ha a talaj minőségét és a termelés korszerűsítését sikerülne végre a kiesőbb vidékeken is megoldani. A termésátlag növelésével a mezőgazdaság fellendülne, az élelmezési problémáknak egy időre búcsút lehetne mondani.

Kínai földművelés

Kínai földművelés

Egyes vidékeken az elmúlt évtizedekben már korszerű munkagépeket használnak, bár a rizspalánták elültetése és a rizs leszüretelése még mindig kétkezi munkát kíván. Az öntözés már megoldott, több tíz éve már, hogy megduplázódott az öntözhető területek nagysága, jelenleg a megművelt földek felét öntözik. A kínai parasztok már nagyon régóta igyekeznek folyamatosan javítani a termőföld minőségét, pótolni a talajerőt. Erre állati trágyát, halastó iszapját, tengeri moszatokat használnak, de már megjelent a műtrágyázás is. A fejlődés igen látványos, az élelmezési gondok csökkennek, de vajon meddig működhet a folyamat? Egy idő után már a talajerő pótlása és a gépek használata sem fog annyi élelmet eredményezni, amennyi a folyamatosan és rohamosan növő kínai társadalmat kiszolgálja. És mi lesz a Föld egyéb részein?