Így kezdj hozzá a komposzt készítéshez!

A legfontosabb dolog, amit kertünkért tehetünk, hogy biztosítjuk számára a tápanyagokat. A levágott fű, a rothadt zöldségek és a lehullott levelek keverékéből álló komposzt valódi tápanyagbomba a talajnak, ezáltal a növényeknek is.

Saját magunk is készíthetünk komposztot, mégpedig egyszerűen és kevés pénzből. Első lépésként egy komposztáló tartályt kell beszereznünk, de fából építhetünk saját kezűleg is. A legjobb, ha a tartályt a háztól távol, az udvar legvégében állítjuk fel, mivel a komposzt rövid idő alatt kezd kellemetlen szagokat árasztani.

Komposzt

Komposzt

Ha bio kertészkedést folytatunk – és miért ne tennénk? -, ügyeljünk arra, hogy a komposztba semmiféle vegyi anyag ne kerüljön. Kizárólag növényi eredetű hulladékot tároljunk benne, de növények közül is csak olyat komposztáljunk, ami biztosan nem volt vegyszerekkel kezelve. Ugyanakkor a papír, az újságpapír kitűnő kiegészítője a komposztnak, mert a szakértők szerint ezek nem szennyeznek számottevő mértékben.

Ha állattartással is foglalkozunk, esetleg a szomszédaink tartanak lovat, tyúkot vagy kecskét, trágyával is érdemes gazdagítani a komposztot. A komposztálásnál a legfontosabb a nitrogén és a szén megfelelő arányát eltalálni, ez megközelítőleg 25:30-as szén-nitrogén arányt jelent. A szénnek kitűnő forrása a kukoricaszár, a szalma, a gyümölcsök, nitrogént pedig zöldségekből, kávézaccból, levágott fűből tudunk kellő mennyiségben pótolni.