Húsvéti locsolóversek

Húsvétkor az egyik leginkább kedvelt szokás a locsolás. Húsvéthétfő napján a család férfi tagjai elindulnak, hogy vízzel, kölnivel vagy szódavízzel meglocsolják a család női tagjait. Vannak, akik végig látogatják a távolabbi rokonokat, barátokat és a szomszédokat is. Főleg faluhelyen az sem ritka, hogy a fiúk egy vödör vízzel érkeznek és a lányokat nagy sikítás közben öntik le.

A locsolás célja, hogy a lányok, nők el ne hervadjanak és mindig gyönyörűek legyenek. A locsolás kapcsolatban van a termékenységgel is, a fiatal lányok, nők sok gyermeknek adjanak életet. Ez a szokás elsősorban Magyarországon és a környező országokban ismert, a világ más tájain nem terjedt el. A locsolás részei a húsvéti locsolóversek, amiket a locsolás előtt szoktak elmondani a férfiak. Cserébe a lányok hímes, festett tojással és apró édességekkel lepik meg a férfiakat.

Húsvét locsolás

Húsvét locsolás

Ilyenkor szokás a hajnalfa állítás, mely a településen eladósorban lévő lányok házának a kerítéséhez szoktak erősíteni, ezzel mutatva ki a fiúk a szerelmüket. Régi szokás volt a húsvéti vesszőzés, a legények ilyenkor picit megcsapkodták a lányokat egy fűzfavesszővel. Érdekes dolog volt az úgynevezett kókányolás, amikor a fiúk az ajándéka kapott tojásokat koccantották össze és az nyert, akinek a hímes tojása ép maradt. Ehhez hasonló szokás volt, amikor a tojást letették egy bizonyos pontra és öt lépés távolságból egy kisebb érmével kellett a fiúknak eltalálni. Az nyerte a játékot, aki előbb eltalálta a tojást.