Hogyan süssünk bárányt profi módra?

A tavasz közeledtével egyre inkább itt van a bárányszezon is, már ha lehet ilyent mondani. Húsvétkor az egyik tradicionális étel a bárány, szóval aligha kerülhetjük ki, hogy legalább ezen az egy napon ne süssünk ilyent. Bár nem túl könnyű folyamat, hiszen a bárányhús a nehezen megkészíthető húsfajták közé tartozik, azért pár hasznos tanáccsal mégiscsak segíthetünk.

Attól függően, hogy melyik testrészét akarjuk megsütni, különböző technikákat alkalmazhatunk. A comb esetében nincs szükség annyira intenzív fűszerezésre, mert ez a rész megfelelően zsenge és ízletes ahhoz, hogy elég legyen, ha bedörzsöljük egy kis rozmaringgal, tengeri sóval, borssal. Ha szeretjük, akkor tehetünk mellé fokhagyma darabkákat is. Ha más testrészeket, mondjuk vállat szeretnénk elkészíteni, akkor a fűszerezés legyen intenzívebb. Itt egy kicsit kövéresebb húsra kell számítanunk, ennek megfelelően válasszuk majd ki a köretet is. A sütési idő nagyjából megfelel mindkét esetben, úgyhogy megkészíthetjük ugyanabban az edényben is, a lényeg, hogy tartsuk be a fűszerezést.

Rozmaringos bárány

Rozmaringos bárány

Az utolsó, amit érdemes kiemelni, az izom. Ha olyan részt kapunk, amely sokat tartalmaz ebből, akkor figyelnünk kell a következőre: ez biztosan másabb a többinél, úgyhogy elképzelhető, hogy több probléma adódik a sütés során, aminek az lesz az eredménye, hogy nem lesz megfelelő állagú. Ezért tanácsos inkább salátákba, vagy szendvicsekbe használni, mint a fő menühöz, körítéssel. Akármilyen formában is készítjük el, tudnunk kell, hogy a bárány az egyik legegészségesebb húsfajta. Bár hazánkban nem számít népszerű ételnek, a mediterrán országokban előszeretettel fogyasztják, akár napi szinten is. Érdemes lenne rászoktatni magunkat, hogy ne csak húsvétkor, hanem évente legalább 2-3 alkalommal fogyasszuk.