Hallott már a nyírfanedvről?

A nyírfának szinte minden része felhasználható gyógyászati célokra. Gyógyhatásai rendkívül sokoldalúak, többek közt vértisztító és vizelethajtó hatásáról ismert.

A nyírfának a levele és kérge mellett, a fából nyert nedve is hasznosítható. A nyírfanedv már évszázadok óta értékes italnak számít. Ezt egy évben egyszer lehet gyűjteni, amire 3 hét áll rendelkezésünkre. Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből nyert energiát és egyéb tápanyagokat, majd ezt csak a következő évben élik fel növekedésükhöz. A nyírfanedv lecsapolása nagyon egyszerű. A fát körülbelül 5-8cm mélyen meglékelik, csövet raknak bele, és ezen keresztül folyik ki az értékes lé. Ezzel egyáltalán nem teszünk kárt a fában. A tápanyagoknak csak egy része folyik ki, a csapolásra szánt hely, pedig a fa növekedésével együtt benő. A nyírfanedvet fogyaszthatjuk frissen, erjesztve, vagy akár szeszes italként is.

Nyírfanedv

Nyírfanedv

Gyógyhatásai közé tartozik, hogy méregtelenítő hatással bír, ezek mellett jól alkalmazható ízületi gyulladás, hajhullás és korpásódás ellen. A nyírfakivonatban számtalan ásványi anyag található (kálium, kalcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz). Rendkívül hatékony, és gyorsan felszívódik. Az ásványi anyagok mellett, tartalmaz még cukrokat (glükóz és fruktóz), aminosavakat, vitaminokat, proteineket, stb. A nedv gyűjtéséhez legjobb fiatal fát választani. A gyűjtés ideje akkor érkezik el, ha az ágát megtörve nedvezik. A frissen kapott nedvből fogyasszunk naponta körülbelül 100-200grammnyit. A kúra akkor ér véget, ha már ez a nedv híg és vízízű lesz. Tartósítására használjunk zárható üveget. Üvegenként két szegfűszeget és egy kis fahéjat tegyünk. Hűvös helyen tároljuk. Kortól függetlenül, bárki nyugodtan fogyaszthatja.