Egyszerű, de hatásos házi segítség rovarcsípések kezelésére

Két fő rovarcsípést különböztetünk meg. Az egyik az, ami fájdalmat okoz, a másik, amelyik szövetingerlő hatással bír, avagy viszketés vált ki. A két csípésfajta teljesen eltérő kezelést igényel, illetve természetesen allergiás reakció vagy mérgező csípés esetén az orvosi beavatkozás is elkerülhetetlen.

[wp_ad_camp_1]

A szúnyogcsípés esetén kivétel nélkül bosszankodunk, amikor vakaródzás közepette felfedezzük, hogy már megint egy újabb szúnyogcsípéssel lettünk gazdagabbak. Ez az érzés a szervezet tünete, ugyanis a szervezetünk így tud védekezni a különböző fertőzések ellen.

A viszketés esetében legtöbbször az a legjobb megoldás, ha mindig megtalálható az egészségügyi dobozkánkban egy kifejezetten erre a célra készült krém. Az is fontos, hogy ez a hűsítő és bőrnyugtató krém elviselje a napsugárzást, ellenkező esetben fényérzékenységet válthat ki, vásárlásnál erre érdemes ügyelni. A viszketésre emellett nagyon jó gyógyír a hideg vizes borogatás, illetve a banánhéj belső fele és az ecetbe mártott vatta is, de a citrom és az eukaliptusz illóolaj is hatékony segítséget nyújthat, ha van otthon.

Rovarcsípés

Rovarcsípés

A méh- és darázscsípés esetén a rovarok a bőrbe juttatnak olyan anyagokat, melyek során az erek kitágulnak, így áteresztővé válnak, így vöröses duzzanat, esetleg a gyulladás alakulhat ki. A csípés a fájdalmon felül mégsem okoz egészségügyi problémát, ha csak nem áll fenn allergiás reakció, amikor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A darázs- és méhcsípés kezelése esetén a legfontosabb az, hogy a beszakadt fullánkot gyorsan eltávolítsuk, ám a csípés helyét nem szabad nyomkodni, az nem segít. A fájdalmas területet minél gyorsabban be kell borogatni. Erre a célra használhatunk bőrnyugtató gélt, aloe verát vagy kévés vízben elkevert szódabikarbónát, illetve félbevágott vöröshagymát.