EGR szelep működési elve

Az EGR szelep legfőbb feladata a kipufogógáz szűrése, illetve ez által a környezet szennyezés csökkentése. Az EGR szelep neve egy angol kifejezésből ered. Vagyis Exhaust Gas Recirculation, ami annyit tesz magyarul, hogy a kipufogógáz visszavezetése.

EGR szelep egy olyan vákuumos berendezés, amely a környezetünk megóvására szolgál. Ez a szelep gondoskodik arról, hogy az autók megfeleljenek a környezetvédelmi elvárásoknak. A működési elve azon alapul, hogy a kipufogó gázt visszaáramoltatja, ez által csökkentve az égéshőt, illetve a nitrogén oxid keletkezését. Ám fontos tudni, hogy az EGR szelep sem vezeti teljesen vissza a kipufogógázt, ugyanis mindössze csak a 15%-ával teszi azt. Hiszen, ha nagyobb mennyiséget vezetne vissza, akkor a jármű veszítene a teljesítményéből. Az EGR szelep működését mindig a teljesítmény befolyásolja. Mivel nem mindig van nyitva, illetve, ha nyitva is van, akkor sem mindig egyformán. Ám a motor fajtájától függetlenül, olyan esetekben nem dolgozik a szelep, ha alapjáraton jár a motor, vagy bemelegítés fázisnál tart, illetve, akkor sem, ha teljes terhelés alatt működik.

EGR szelep

EGR szelep

Különböző eltérésekre figyelhetünk fel, melyek eltérhetnek attól függően, hogy benzines vagy dieseles motorral állunk szemben. Ugyanis a benzines motoroknál sokkal kevesebb a lerakódás, míg a dieseles motornál szinte elkerülhetetlen a koromképződés. Az EGR szelepek tisztítása megoldható, ám ezt csakis úgy tudjuk kivitelezni, ha teljesen leszereljük és ezt követően korom oldó anyaggal kezeljük. Ennek a kezelésnek a folyamata a koromképződmény vastagságától függ, de általában 1-2 napot vesz igénybe. Ám attól függetlenül, hogy kitisztítjuk még nem biztos, hogy működni is fog a szelep, így legjobb, ha újat vásárolunk. További információ a evoauto.hu oldalára kattintva.