Beszédes hobbik, avagy mit írj az önéletrajzodba?

Az önéletrajzokba szokás beírni a kedvenc hobbidat is. néhányan általános, semmitmondó dolgokat írnak ide, mások felsorolják az összes hobbijukat. Vajon mi a jó megoldás? Mire figyelj oda?

Az általános dolgok, mint olvasás, mozi, színház nem mond többet rólad, mint egy másik jelöltről. Olyasmit célszerű írni, ami megragadja az önéletrajzodat olvasó HR-est, érdekessége, ritkasága révén, vagy szakmába vágó. Ha szívesen olvasol, legyen ott, hogy milyen témájú könyveket, ha állatokkal foglalkozol (pl.kisállat tenyészéssel foglalkozol) akkor ez is feltűnővé tehet másokkal szemben.

Vannak bizonyos tevékenységek, amiket előnyödre is tudsz fordítani. Ilyen például az önkéntes munka, a szakmához kötőtő hobbik, vagy az olyan sporttevékenységek, mely során a munkában hasznos képességeidet, készségeidet is igénybe veszed – kitartás egy hosszútávfutónál, koncentrálás egy modellezőnél, csapatmunka valamely labdajátéknál.

Önéletrajz

Önéletrajz

Ha valami érdekességet írsz be, készülj fel, hogy kérdezni fognak róla, tehát nehogy ne tudj válaszolni (kamuból ne írj be semmit!) Ha pl. történelmi, vagy szakmai könyveket olvasol, akkor bizonyára megkérdezik, mit olvastál legutoljára. Ha itt nem vagy hiteles, akkor az könnyen hátrányodra válhat.

Az érdekességekkel azért nem árt óvatosan bánni: konzervatívabb cégeknél, HR-eseknél nem minden kuriózum válik egyértelmű előnnyé. A vadászgörények tartása sokaknál automatikusan negatív asszociációkat vált ki, a hastánc említése bizonyos férfiak agyában a könnyelműséggel, túlzott lazasággal, bujasággal kapcsolódik össze. Szintén tabu téma a politikai hovatartozás és aktivitás is, hiszen ha pont nem azonos szemléletű HR-essel ülünk szemben, könnyen elvérezhetünk.

Mint mindenben, találjuk meg itt is az arany középutat!