Az egészséges fűszernövények

A legtöbb fűszernövényt úgy használjuk ételeink ízesítésére, hogy nem is tudjuk, mennyire jótékony hatással bírnak a szervezetünkre. A túlzott fűszerezés ugyanolyan káros hatással lehet a szervezetünkre, mint a túlzott sózás, ezért csak mértékkel használjuk őket.

Az ánizst nem használjuk a mindennapi főzések során, inkább jellemző, hogy süteményekbe és házilag készített likőrökben alkalmazzuk. Az ánizs nagyon jótékonyan hat az emésztésünkre, segíti megelőzni a puffadást és meggátolja az emésztési zavarok kialakulását. De ezen felül még jó hatással van a vérkeringésünkre és az asztmás tüneteket is enyhíti. Magas vértisztító és idegnyugtató hatással rendelkezik. Az ánizs íz világa jól passzol a karácsonyi hangulathoz, de a gombás ételekkel is nagyon jól harmonizál. A babér egy jól ismert fűszernövény a magyar konyhában, melyet leginkább vadas ételekhez, pörköltekhez szoktunk használni. Jellegzetes pikáns íze jól felismerhető, bármilyen ételben is használjuk fel. Az mellett, hogy ezt a pikáns, de kissé keserű ízt kölcsönözi, az ételeinknek még gyógyír lehet a légzőszervi megbetegedésekre.

Ánizs

Ánizs

A babérlevél nyugtató hatással bír ezért jól alkalmazható alvászavarók esetén. Ha ilyen problémákkal küzdünk, akkor pár levélből főzzünk teát és elalvás előtt kortyolgassuk el. A bazsalikomról rögtön Olaszország jut eszünkbe és az olasz konyha, ám a magyar konyhában is sokszor használjuk paradicsomos ételek elkészítésénél. A bazsalikom felpezsdíti a vérkeringést, ezért azok számára, kik magas vérnyomással küzdenek csak mértékkel ajánlott a fogyasztása. Ám a gyomorproblémákkal küzdőknek kiváló megoldás lehet, hiszen erősíti a gyomrot és az emésztést is serkenti. A konyhánkban található fűszerek számtalan panaszra nyújtanak megoldást.