Az egészséges és kényeztető gőzfürdőkről

A gőzfürdőzés története hosszú múltra tekint vissza, hiszen az első gőzfürdők még az ókorban jöttek létre. Először a görögök, majd később a rómaiak használták gyógyító hatása miatt. A legtöbbünk által ismert hagyományos gőzfürdő, avagy a török gőzfürdő páratartalma száz százalékos. Ezen fürdő esetében egy helyiségben az izzadás mellett a fürdőzők még kellemes masszázsban is részesültek.

Most viszont lássuk, hogy miért is jó a gőzfürdő! A gőzfürdőben általában 40-60 fok van, a páratartalom viszont 80-100 százalékos is lehet. Ez a kombináció jótékony hatással van az emberi szervezetre. A magas páratartalom miatt az izmok ellazulnak, a bőr nedvességgel telik meg, pórusai kitágulnak, így tisztulnak és fokozódik a faggyúmirigyek elválasztása. A száraz, kirepedezett bőrűek számára kifejezetten javasolt. A gőzfürdő hatására emellett élénkebbé válik a vérkeringés, sőt csökkenti a reumatikus és ízületi fájdalmakat is. Megelőzésre is alkalmas, mivel csökkenteni a hőmérséklet változásra való érzékenységet.

Gőzfürdő

Gőzfürdő

Tudni kell, hogy a gőzfürdő nem szauna! Sokan összekeverik a két fogalmat, holott a szauna jóval magasabb hőmérséklettel és alacsony páratartalommal rendelkezik. A szaunában emellett erősen izzadunk, amíg a gőzben lassabb és kevésbé megterhelő a verejtékezés.

A gőzfürdőt persze tudni kell használni is! Először mindig zuhanyozzon le és csak utána menjen be a gőzfürdőbe. Negyed óránál tovább csak abban az esetben maradjon, ha nem jár semmilyen kellemetlen érzéssel, illetve egy nap három alkalomnál többször ne menjen gőzbe. A felhevült testet először langyos, majd hűs fürdőben hűtse le, majd legalább fél órát pihenjen. Fontos, hogy akik komoly keringési problémával, magas vérnyomással, szívpanasszal rendelkeznek, esetleg épp lázas és gyulladt a szervezetük ne menjenek gőzfürdőbe!