Az aloe vera kívül és belül is áldásos hatású

Az aloe vera rendkívül sokoldalú növény, így nem is csoda, hogy a szépségápolásban és az alternatív gyógyászatban is egyaránt hasznosítják. Mára a a világ számos országában elismerik a kozmetikai iparban és a gyógyászatban, sőt egyre többen termesztik is. Az aloe vera leveleiben gyógyhatású sűrű, kocsonyás nedv található, melynek rengeteg felhasználási módja ismert.

A páratlan növény leveleiből kinyert friss gél ideális például bőrápolásra, ugyanis elképesztő gyulladáscsökkentő hatással bír. Mondanunk sem kell, hogy ezáltal a pattanásos bőrfelület kezelésére kiválóan alkalmas. Ha szeretnénk arcunkat ápolni vele, akkor tegyünk egy kanálnyi aloe vera gélt egy kis edénykébe. Keverjük el egy kanálnyi mézzel, majd ezzel az arcpakolással pihenjünk nagyjából fél órát, utána mossuk le. A hatás nem várat magára.

Az aloe vera égési sérülésre is megoldást kínál. Természetesen csak kisebb fokú égések kezelésére alkalmazható az aloe zselé, ugyanis fertőtleníti és megnyugtatja a bőrt. Nyáron napégésre is ideális. Egészen vékony rétegben felkenve hűsíti a nap égette bőrrészt és gyorsítja a jótékony hámosodást.

Aloe vera

Aloe vera

A növény élettani hatása semmihez sem fogható. Rendkívül magas vitamintartalmának köszönhetően hatékonyan erősíti az immunrendszert, illetve mint említettük, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Belsőleg fogyasztva gyorsítja az anyagcserét, így hatásos méregtelenítő és tisztító is egyben. Idegnyugtatóként, valamint fájdalomcsillapítóként szintén gyakran alkalmazzák.

Az emberi szervezetre gyakorolt számos jótékony hatása miatt érdemes aloe vera tartalmú italt fogyasztani, amit otthon magunk is elkészíthetünk. Óvatosan hámozzunk meg egy levelet úgy, hogy a nyúlós, sárga résztől is megszabaduljunk meg. Csak a levél belsejében található átlátszó gélt tegyük a turmixba, majd adjunk hozzá fele annyi mennyiségű ásványvizet, mint a kinyert gél.