A szolárium jótékony hatásai

Nem kétséges, hogy a napfénynek vagy a szoláriumnak nagyon sok jótékony hatása van a szervezetünkre. A D3 vitamin gyakorlatilag egyedül a napsugarak által képződnek.

Ám szervezetünknek létfontosságú szüksége van a D3 vitaminra, ugyanis ez által tudja kivonni a kalciumot az élelemből. Ezért is szokták a csecsemőknél kb. egy éves korukig mesterségesen pótolni a D-vitamin bevitelét. Mivel a csecsemők részére nagyon fontos a kalcium felszívódása a csontozat megerősödése érdekében. A kalcium még számos testi funkció szempontjából igen fontos, mint pl. sejtosztódás, izomműködés, anyagcsere. Továbbá az ultraibolya B sugárzás javítja vér minőségét és csökkenti néhány mérgező anyag mennyiségét. A szolárium kímélőbb hatással van a bőrre, mint a természetes napfény. A szoláriumokban az ultraibolya B sugarak a minimális szintre vannak csökkentve, éppen csak hogy kiváltsák azt a biológiai hatást, amelyre szükségünk lehet.

Szolárium

Szolárium

Az ultraibolya A sugarak pedig arra szintre vannak csökkentve, hogy éppen csak elérjük a napbarnított hatást. A szolárium a természetes napfényhez hasonlóan kiegyensúlyozott spektrumokkal rendelkezik, ez által biztosítja a napsugarak minden lehetséges kedvező hatását az emberi test számára. A szolárium használata előtt mindenképp távolítsuk a sminket, illetve ajánlott a bőrradír a használata, hiszen így sokkal egyenletesebb barnulhatunk. A szoláriumban töltött időt mindig fokozottan növeljük, ugyanis így elkerülhetjük a leégés kockázatát. Ajánlott 5perccel indítani, majd növelhetjük 10 és legvégül 15 percre. Ettől több idő eltöltése nem ajánlott a szoláriumban. Mielőtt megkezdenénk a barnulást ajánlott hidratáló krémet, vagy speciális szolárium krém használata, ugyanis így nem szárad ki a bőrünk. És egy utolsó tipp, mindig tartsuk csukva a szemünk barnulás közben.