A nagy dilemma: használt robogó vs. használt motor

Ha éppen egy remek kis kétkerekűt készülsz vásárolni, de nem tudod, hogy a használt robogó vagy a motor lenne-e a jobb választás, akkor érdemes végigfutnod cikkünkön, ahol beszámolunk a kettő közötti lényegi különbségekről, az egyes előnyökről és hátrányokról, hiszen vannak a robogók és a motorok között olyan különbségek, amelyek egyiket a másik fölé helyezik, persze bizonyos felhasználási esetekben.

Amikor a formai dolgokat nézzük, akkor meg kell említeni, hogy a használt robogók általában jobban burkoltak és nagyobb védelmet nyújtanak a kosz és a víz ellen is, emellett a saját kerekük semmiképpen nem csapja ránk a sarat, de még a közlekedés többi résztvevőjének a hordalékától is jobban véd, mint a motor. Mellette szól még az is, hogy általában jobban pakolható és legalább egy nagyobb, zárható rekesze is van, ahová pedig akkor is elrejthetünk a dolgokat, ha a ház előtt vagy valamilyen közterületen kell hagynunk azt.

Használt robogó

Használt robogó

A használt robogó mellett szól az is, hogy az üléspozíció kifejezetten kényelmes, a lábunkat nagyobb helyen, sőt több helyre is tehetjük, hiszen sem fékezni, sem pedig váltani nem kell vele. Adott modellek esetében a két lábunkat össze is zárhatjuk, mert a motorblokk nem a motoroknál megszokott helyen található. Ez az elhelyezés ugyancsak megkönnyíti a felszállást, különösen, ha hölgyekről van szó, akik ugye olykor szoknyát is viselnek.

A használt motorkerékpár általában már nem annyira burkolt, mint a robogó és a kerekei is nagyobbak. Felépítését tekintve rá kell ülni, nem bele, a lábunk között pedig bizony ott a tank. Az első legnagyobb és egyben legfontosabb különbség a két kétkerekű között az burkolat teljes vagy részleges hiánya. Ez annyit tesz, hogy rossz időben az esőt, és a felvert sarat, illetve a más járművek által szétcsapott sarat is el kell viselnünk. A használt motor az viszont mégis csak motor, esztétikai szempontból verhetetlen, arról nem is beszélve, hogy sokkal masszívabb!