A molylepkék tényleg megeszik a ruhákat?

Mindenki tudja, hogy a molylepkék kárt tesznek a ruhákban, ezért hívjuk őket ruhamolynak is – de vajon jól tudjuk vagy csak egy városi legendáról van szó? A kutatók erre is megadták a pontos választ.

Valójában a kifejlett molylepke számára lehetetlen feladat lenne megenni a ruhákat, mivel nincsen szája. A felnőtt egyedek nem is pazarolják az időt holmi táplálkozásra, kizárólag a szaporodással vannak elfoglalva. A nőstények rövid időn belül leteszik petéiket, majd hamarosan elpusztulnak. A legnagyobb kárt akkor okozzák ruháinkban, ha foltot hagynak rajtuk, mikor egy újsággal lecsapjuk őket.

Molylepke

Molylepke

De akkor honnan ered a hiedelem, hogy megeszik a ruháinkat? Valóságos alapja van, hiszen a lárváktól valóban érdemes a ruhaneműket félteni. Ők azok, akik a számukra szükséges fehérjét képesek kinyerni a keratinból, bármilyen természetes rostból. Kedvencük a selyem, a len, a pamut, a kasmír, a gyapjú, a toll és a szőrme, az étvágyuk pedig határtalan. Előszeretettel falatoznak állati szőrből készült kefékből, természetes anyagú szőnyegekből is.

A lárvák különösen szívósak, nehéz elpusztítani őket. Jól bírják a szélsőséges hőmérsékletet, az 50 fokos hőségben is vígan éldegélnek, de -8 fokos fagyban sem lesz semmi bajuk. Ha ennél magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékletre kitesszük a fertőzött ruhákat legalább fél órára, nagy eséllyel nem marad túlélő a molylárvákból. Az ellenük való védekezéshez a legjobb a vegytisztítás.