A legnépszerűbb zárbetét változatok és tulajdonságaik

Ma már számos zárbetét típus közül lehet válogatni. Mindegyik más és más tulajdonsággal rendelkezik, így ha Ön is arra készül, hogy kicserélje a régi zárat, akkor most megismerheti, hogy mik is a lehetőségei, milyen zárbetét változatok léteznek.

A normál változat a forgalomban lévő legnépszerűbb hengerzár. A legkedvezőbb az árfekvése minden zárbetét közül. A hibája csupán annyi, hogy egy belülről benn felejtett kulcs esetén kívülről nem lehet bejutni, még hozzátartozó kulcs birtokában sem, ugyanis azt nem lehet teljes hosszában bedugni a zárba.

A vészfunkciós változatnál a zárbetét esetében a gyártás során dupla kuplung kerül beépítésre. A feladata, hogy kiküszöbölje a normál változatnál említett hibát. A vészfunkciós hengerzárakat tehát akkor is ki lehet nyitni a saját kulcsával, ha a másik oldalon is benne van a kulcs. Ez a mindennapi életünkben nélkülözhető funkciónak tűnhet, viszont olyan ajtók esetében, ahol kívül nincsen kilincs nem szükséges az ilyen zárbetét használata.

Zárbetét

Zárbetét

A gombos változat egy egyszerű megoldás. A zárbetét belső oldalán nincs kulcsnyílás csak egy szépen kialakított forgatógomb. A gombot egyszerűen kézzel elfordítva tudjuk nyitni vagy zárni az ajtót. A kulcs nem maradhat a zárbetétben!

A fogaskerekes vagy hevederzár betét változattal legtöbbször hevederzárakban találkozhatunk. Jellemzőjük, hogy a tolókavivője egy fogaskerék. Ezen típusú zárbetéteknél a méretük mellett a fogaskerék átmérőjére, valamint a fogak száma is szükséges adat a választásához.

A gombos és vészfunkciós hevederzár betét változat olyan fogaskerekes zárbetét, mely egyaránt rendelkezik a gombos és vészfunkciós változatoknál leírt kedvező tulajdonságokkal is.

A félbetét zárbetét a garázsajtókra jellemző. A zárbetétnek csak az egyik oldalán van kulcsnyílás, a másik oldalának gyakorlatilag a forgórész utáni része már hiányzik.

Forrás: Zárbetét