A kávé fogyasztása

A kávé számos ember mindennapjaiban szerepel, sokaknak ez az első dolog, amivel reggelente foglalkoznak, ez nélkül sehová sem indulnak el, és ha reggel nem kapják meg az „adagjukat”, úgy érezhetik, hogy ezzel már az egész napjuk romba dőlt.

Azt mindenki tudja, hogy a kávé nem épp egészséges, és ha túlzásba esünk a fogyasztásával, sokat árthatunk egészségünknek. A nagymértékű kávé főleg a szívre és az érrendszerre van rossz hatással. Sokak számára nehéz lemondani erről az élvezetről, esetleg csak orvosi utasítással válnak meg tőle, ilyenkor is inkább a koffeinmentes, vagy az instant változatokra térnek át. Bár sokak szerint a koffeinmentes kávé, a sima kávénál még ártalmasabb. Ennek oka, hogy előállításuk általában három módszer alapján szokott történni, ilyen az oldószeres-, vizes- vagy CO2 eljárás. Az első módhoz vegyszereket is használnak, ezért épp nem is számít olyan egészségesnek. Ezt a feldolgozási módot leginkább nem ismertetik velünk, ha biztosabbra akarunk menni, inkább figyeljünk, hogy a magasabb árral rendelkezők mellett döntsünk. Az instant kávé is jó megoldás lehet, hisz nem olyan erős, gyorsan és könnyen elkészíthető. Bár ez is veszélyes lehet, mivel nem tudhatjuk, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaz.

Kávé

Kávé

Azok számára, akiknek a kávé fogyasztása nincs megtiltva, nyugodtan fogyaszthatják a koffeines típusokat, viszont érdemes nagy figyelmet fordítani mértékére, mivel esedékes a koffein túladagolása a szervezetben. Ez akkor alakulhat ki leginkább, ha körülbelül 6 csészével, vagy ettől többet fogyasztunk el. A szervezetünk ezt nem tudja reakció nélkül feldolgozni, ilyenkor erős szívdobogást, szívritmuszavart, hányingert és nehezebb légzést érzékelhetünk. Sokszor pánikrohammal is számolnunk kell. Ajánlatos ezekben az esetekben sok vizet fogyasztani, feküdjünk le, igyekezzünk megnyugodni. Esetleg még együnk meg egy banánt is, ami ásványi anyagaival gyorsabban segít helyreállítani a rossz állapotot.