A halloween eredete

A halloween egyre inkább teret hódít magának Magyarországon is, holott korábban inkább az angolszász területekre volt jellemző az ünneplése. A keresztények egyértelműen a mindenszentekhez kötik a halloweent, azonban ez nem volt mindig így. A halloween ugyanis egyáltalán nem keresztény ünnep volt hajdanán.

A halloween megtartására minden évben október 31-én kerül sor. Ezen a napon is inkább este. Azaz halloween a mindenszentek előestéje. Azonban valamikor semmi köze nem volt a katolikus mindenszentekhez vagy a keresztény halottak napjához. Ugyanis ez az ünnep a pogány kelta hagyományokból eredeztethető. Ez a boszorkányok, démonok és kísértetek Samhain nevezetű ünnepe volt, amely a halálistenük kultuszában gyökerezik. A kelták hite szerint ezen a napon lehetőségük volt találkozni a szellemekkel. De leginkább a gonosz szellemek léptek át az élők világába ezen a napon a hagyomány szerint. Ezért vettek fel ijesztő jelmezeket, hogy a bolyongó szellemek őket is szellemeknek nézzék, és így ne essen bántódásuk. Mások pedig édességekkel próbálták megbékíteni őket. A lámpások is elvileg azért készültek, hogy távol tartsák az ártó lelkeket.

Halloween

Halloween

Ez az ünnep idővel összemosódott néhány római ünneppel is. Amikor pedig teret kezdett el hódítani a kereszténység, hogy azt az emberek könnyebben elfogadják, nem törölték el a pogány ünnepeket, hanem hozzájuk igazították a keresztényeket. Így vált az egykori kelta halottkultuszhoz kapcsolódó téli napforduló időpontjában megtartott pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepévé.

Tehát a halloween valójában ma már csak azért létezik, mert a kereszténység nem akarta eltörölni, hiszen ezzel vélhetően kevésbé fogadták volna el. Ettől függetlenül a halloween egy teljesen pogány ünnep marad a maga pogány hagyományaival. Ettől eltekintve azonban nagyon sokan szeretik. Főként a gyerekek és a fiatalok ünnepe marad, akik valóban élvezik a halloweennal járó vidám időtöltést.