A finom vörösbor, mint gyógyerejű nedű

A közkedvelt vörösbor számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek mellett nem szabad csak úgy elmenni. Persze ahhoz, hogy a bor gyógyszer legyen, ne méreg, tudni kell mértéket tartani, valamint az is számít, hogy milyen nedűt iszunk. Ma már sok az olcsó, tablettás bor, melyek csakis rossz hatással vannak a szervezetre. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a bor a javunkra váljon, akkor figyelni kell arra, hogy minőségi italt fogyasszunk.

Meg kell említeni a vörösbor antioxidáns tartalmát. A szervezetben a tápanyag felvétel folyamán úgynevezett szabad gyökök is a testbe jutnak, melyek az öregedésért, illetve a sejteket támadva a betegségek kialakulásáért felelősek. A vörösborban viszont van egy agyag, a polifenol, ami felveszi a harcot ezek ellen a molekulák ellen, megelőzve az általuk kiváltott betegségeket.

Szív és érrendszeri betegségek megelőzése terén is jelentős szerepet kap a vörösbor. Akár 50 százalékkal is csökkentheti a lehetőségüket mértékletes fogyasztás mellett. Ez annak köszönhető, hogy az italban található szaponin nevű vegyület elősegíti az erek rugalmasságát és egészségét, tehát azokon nem tud megtapadni a rossz koleszterin.

Vörösbor

Vörösbor

A vörösbor segítséget nyújt a gyulladások elkerülésében is, valamint segít az ízületi bántalmakon is. Először is csökkenti a fájdalmakat, másrészt a benne lévő kalciumnak és magnéziumnak köszönhetően nem csak a porcokat, de még a csontokat is segít hatékonyan karbantartani.

Általános jó tulajdonságai mellett fontos azt is megemlíteni, hogy a vörösbor tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amit ugyebár a szőlőnek köszönhet. Leginkább a C és B-vitamin tartalma jelentős, emellett a kalcium, a magnézium a cink és a mangán, továbbá a vas is megtalálható benne más és más mennyiségben. Azt pedig már mindenki tudja, hogy ezek az anyagok mind fontos szerepet játszanak a test megfelelő működése érdekében.