A bodza jótékony hatásai

A bodza jellemzően cserje, vagy kisebb fa, amely a szabadba vadon is megterem, de manapság egyre több bodzatelepítéssel is találkozhatunk. A bodza főként májusban virágzik, és ekkor végzik a betakarítását. A bodzavirág apró fehér, és a szél illetve eső által könnyedén lepotyoghat.

A legismertebb felhasználási módja a tea és a szörp. Ám a virágzás után, a piros bodzabogyóból lekvárt is készítenek. Nagyon aromás, és különleges ízzel rendelkezik, amely máshoz nem hasonlítható. Az illata is erőteljes, amely a szörpnél és a teánál is visszaköszön. Az effajta felhasználásnál sosem mossuk meg a virágokat, ugyanis akkor sok értékes virágportól esünk el. Mindig olyan helyről kell végezni a betakarítást, ahol tudjuk, hogy nem érhete szennyeződés. Nagyon erős izzasztó hatású, így különösképpen ajánlott magas lát estén a fogyasztása. Továbbá a bodzavirág vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító hatással is bír. Ráadásul még idegcsillapítóként is felhasználható gyenge alkoholos kivonatba áztatva.

Bodza

Bodza

Külsőleg alkalmazva pedig nagyon jó fertőtlenítő hatással bír. Nagyon jó megfázásnál, torokgyulladásnál, köhögés ellen és különféle légzőszervi megbetegedések ellene. Az erős vízhajtó hatása miatt javallott reumában, vese és húgyhólyag megbetegedésekben szenvedők részére. Továbbá az elhízásban szenvedők részére is ajánlott, a magas vízhajtó hatása miatt. Kismamák részére is nagyon ajánlott ugyanis jó hatással van a tejelválasztásra. Forrófürdőként is használhatjuk, főként a reumás megbetegedésekben szenvedőknek hatásos. A tea ajánlott napi fogyasztása 3 csészényi, amely 2 kiskanál bodzavirágból és 250 ml forró víz hozzáadásával készíthetünk el. A teát mindig szárított virágokból kell készíteni, ugyanis a friss virágból készített ital bőrirritációt okozhat.