A banán jótékony hatásai

A banán a legfinomabb gyümölcsök közé tartozik. Nemcsak íze miatt kedveljük, de azért is, mert, kedvelt az állaga, könnyedén meghámozhatjuk, számtalan finomságot készíthetünk belőle és fogyasztásával azonnal érezhetjük a telítettségérzetet.

Ez a finom gyümölcs, könnyen emészthető, már pici kortól fogyasztható. A gyomorból körülbelül 110perc alatt távozik. Ajánlatos gyomorfekélyben szenvedőknek fogyasztani. A-, U-, és E-vitamint tartalmaz, megtalálható benne a vas, réz, jód, mangán, foszfor, kálium, valamint rost és természetes cukrok. Szénhidráttartalma magas, ezért aki fogyókúrázik, jobban teszi, ha elkerüli. Ára alacsony és beszerzése sem okoz gondot, hisz már a legkisebb élelmiszerüzletekben is elérhető. Egész évben hozzájuthatunk. Fogyaszthatjuk magában, italként, desszertekben, és salátákban is.

Banán

Banán

Vitaminjainak és ásványi anyagainak köszönhetően egészségünkre jó hatással van. A kálium és magnézium összetevőjének köszönhetően, segíti a megfelelő vérnyomást fenntartani és támogatja szívünk egészségét. Ezenkívül a kálium tartalma a csontjainkat is védi. Hozzásegít a vérszegénység leküzdéséhez, a hasmenések esetén pótolja az elvesztett káliumot, oldja a székrekedést, megvédi a szervezetet a káros baktériumoktól, hozzájárul a tápanyag felszívódás javításához, védelmez a krónikus fertőzések ellen. Mindezek mellett még nyugtat is, egy triptofán nevű összetevőt is tartalmaz, ami kedvderítőként hat. Cukortartalmával normalizálhatjuk a vércukorszintünket, és fogyasztása után, igazán energiával feltöltve érezhetjük magunkat. Gazdag B6-vitaminban, amire szervezetünknek szüksége van, mivel csak ennek segítségével tud megfelelően inzulint, hemoglobint és nem esszenciális aminosavakat termelni, valamint antitesteket.