Hogyan lehet megszabadulni a denevérektől?

A denevérek titokzatos lények, amelyeket sok félelem és tévhit előz meg. A világszerte több mint 1400 fajjal rendelkező denevérek valójában hihetetlenül jótékony hatással vannak a kiegyensúlyozott ökoszisztémára, de időnként ismert, hogy belső kártevőkkel kapcsolatos problémákat okoznak. Nehéz lehet meghatározni, hogy az észlelt kártevőtevékenységet denevérek okozták-e. Hogyan állapíthatja meg, hogy van-e denevér a házban vagy sem? Mi van, ha biztosan tudja, hogy denevérek vannak, de nem tud megszabadulni tőlük?

A Chiroptera rendhez tartozó denevérek természetüknél fogva nem pusztítóak, de hulladékuk magas húgysavtartalommal rendelkezik, ami maró hatásúvá teszi őket; emellett hihetetlenül büdösek is, főleg ha felhalmozódik a nedvszívó belső szigetelésre. Ha idővel nagy mennyiségű korrozív denevérhulladék halmozódik fel, az sokféle anyagot és szerkezetet veszélyeztethet. Ha megpillantja őket, a denevéreknek észrevehetően csipkézett szárnyaik vannak, és hihetetlenül egyedi repülési módjuk van. Alkonyatkor a legaktívabbak, ami megnehezítheti a látásukat, különösen sötét színük miatt. Kint a legkönnyebben az általuk kiadott hangok alapján észlelhetők.

Denevér

Denevér

A denevérek környezetünk fontos részét képezik. Különösen jók a kezelhetetlen külső rovarproblémák leküzdésében. Egy közelmúltban készült tanulmány azt mutatja, hogy a denevérek által elfogyasztott szúnyogok száma még magasabb, mint korábban gondolták. Az egyirányú ajtó olyan eszköz, amely lehetővé teszi a denevér távozását, de megakadályozza, hogy újra bejusson. Ezek hihetetlenül hasznosak lehetnek egy különösen rossz helyzet elkerülésében. Ha egy bejárati pontot lezárnak egy denevérrel vagy más állattal, és az nem tud kijutni, akkor az állat valószínűleg meghal, ami komoly szagproblémát okoz. Bár ez a szag körülbelül 1-2 héten belül magától elmúlik, egy egyirányú ajtó segít megelőzni ezt a problémát.