Viszketés érzése a fejbőrön

A fejbőr viszketésének számos oka lehet, de a leggyakoribb a seborrheás dermatitis és a korpásodás. A seborrhoeás dermatitis egy gyulladásos állapot, amely a stressznek való kitettség, a hormonális ingadozások vagy a bőrön kialakuló gomba miatt következik be.

Korpásodás előfordulhat, ha a fejbőr túl száraz vagy túl zsíros, de okozhatja gombás fertőzés is. Ugyanakkor a fejbőr viszketése előfordulhat hajápoló termékre adott reakcióként. Ha viszket a fejbőre és kiütései vannak, akkor előfordulhat, hogy allergiás kontakt dermatitisznek nevezett állapottal küzd. Ez gyakori a hajat festők körében. A bűnös gyakran bizonyos hajfestékekben található összetevő, az úgynevezett para-fenilén-diamin (PPD). Az erősen viszkető fejbőr kiütés vagy egyéb bőrreakció jelei nélkül idegproblémára utalhat. Az orvos azt mondhatja, hogy neuropátiája van. Ez a szó olyan problémára vonatkozik, amely egy ideg mentén bekövetkező sérülés, betegség vagy az ideg működésének rendellenessége miatt jelentkezik. Az idegeket érintő betegségek közé tartozik az övsömör és a cukorbetegség.

Fejbőr viszketés

Fejbőr viszketés

A tinea capitis egy gombás fertőzés, amely megfertőzheti a fejbőrt. A tinea capitis mélyen a szőrtüszőbe terjed, kerek foltokat okozva, amelyek mérete az idő előrehaladtával nő. Bár a legtöbb embernek az iskolás gyerekek jutnak eszébe a tetvek hallatán, bárki fejbőrét megtámadhatják. A szakemberek azt mondják, hogy a tetvek a tiszta hajat részesítik előnyben, ezért az, hogy Ön ezzel a problémával szembesül, nem jelenti azt, hogy rossz a higiéniája. Ha alaposan megnézi, apró darabkákat (tojásokat) láthat az egyes szőrszálakhoz tapadva. Úgy néznek ki, mint a korpásodás, de nem válnak le egykönnyen, mert a hajhoz „ragaszkodnak”. A pikkelysömör egy autoimmun betegség, amelynek következtében az immunrendszer megtámadja az egészséges bőrsejteket. Ez kiütésekhez és hámló bőrhöz vezethet, amely bárhol megjelenhet a testen, beleértve a fejbőrt is, mondják a szakértők.