Visszér kezelése

A visszérbetegség a hazai lakosság 20-30 százalékának okoz problémát. A panaszok már a 20-30-éves korosztály körében jelentkezhetnek, a nőket jobban súlytja a betegség. A vénák kóros kitágulásának hátterében az állandó igénybevétel, álló foglalkozás, túlsúly és az öröklött hajlam állhat. A visszér rontja a vérkeringést az érintett lábon, súlyos esetekben akár trombózist is okozhat.

[wp_ad_camp_1]

Az elhanyagolt visszérbetegség lábszárfekélyt okozva akár rokkantsághoz, munkaképtelenséghez vezet. A visszér kezdetben kis lilás színű dudorokat okoz a lábszáron, ami kezdetben csak esztétikailag zavaró. Később a láb bedagadása, a boka megvastagodása, bőrviszketés és fájdalom jelentkezik. Éjszakai izomgörcsök, a bőr vöröses-barnás elszíneződése, hámlása nehezítik meg a betegek életét. A vénák egyre jobban látszanak a bőrön keresztül, aminek az oka, hogy a vénás érrendszer és a nyirokérrendszer nem tudja elszállítani a szövetekből az elhasznált vért a szív felé. A helyzetet tovább rontja a vénabillentyűk meghibásodása, amik megakadályozzák a vér visszaáramlását. Ha a billentyűk nem zárnak rendesen, akkor a visszatérő vér tovább növeli a nyomást fájdalmat, feszítő érzést okozva.

Visszér

Visszér

Nagy jelentősége van az időben elkezdett kezelésnek, fontos, hogy megszabaduljunk a túlsúlytól, visszér-tornával segíthetjük az erek munkáját, valamint C- és E vitaminban gazdag, sötét gyümölcs fogyasztásával javíthatjuk a keringést. Kompressziós harisnya vagy fásli viselése, valamint a láb felpolcolása szintén hatásos lehet a visszértágolat okozta panaszok enyhítésében. Gyógyszeres kezeléssel az egyes kúrák között több hétig fenntartható a fájdalommentes állapot és a beteg jó közérzete. Súlyos esetekben A visszértágulat kezelése sebészi úton, úgynevezett szkleroterápia keretében történik. Ilyenkor az érfalakat gyulladáscsökkentő anyaggal fecskendezik be, elzárva a beteg vénákat.