Veszprém városáról röviden

A Bakony fővárosa egészen más tészta. Amikor csak lehetett a családdal fel-fel látogattunk Veszprémbe. A strandolások, jégkrém és természetjárások a mai napig bennem élnek. A veszprémi egyik kilátás pedig pipa, námbör ván!

Ez a város abban ad nagyon is értéket érdemlő nyomatékot magának, hogy értékét megsokszorozzák a közelében elfekvő varázslatos szépségű balatoni falvak Öskü! Bizony! Nekem pár éve megadatott, hogy megismerjem gyönyörű templomát egy rövid randi révén és más szemszögből látva a Bakony természeti értékeit, a távolból megcsodálhassam vonulatait. Az ösküi gyönyörű templomnál lehet is ám rendesen gyönyörködni a tájban.

Folytatva a gondolatmenetet, itt nemcsak arról van szó, hogy személyemben a Bakony, Veszprém és falvai részemről még bőven felfedezésre várnak, hanem arról is, hogy itt rengeteg a borvidék és az a két természeti jelenség találkozik egymással, amit imádok. A hegyek és a tó. Veszprém és környéke, a Balaton varázsát megtriplázza az e vidéket körülvevő falvak mesés tájegysége.  A strandok, Szent György hegy, a megannyi emléket adó kirándulások lehetősége. Ösküt illetően Veszprém gyönyörű elhelyezkedésű városa adta meg nekem szintén azt az élmény​t egy másik randevú keretében, hogy megcsodálhassam a Bakony vonulatait fiatalon.

Veszprém

Veszprém

Sajnos nem naplementében, de bizakodom, hogy majd ahhoz is lesz szerencsém. Amerről viszont én közelítettem meg, Baja sokvonalú értékeivel szembesíti az embert, ahogy az emelkedő úton elé tárul a táj szépsége. Frissítem majd ismereteimet, de nekem zene sem kellett ahhoz, hogy elmerüljek akkor a Balaton felvidék szép tájainak látványában. Nem messze innen újabb mámor köti le a szemlélődő figyelmét, Balatonalmádi felé haladva. Bizony! A távolból szemünk elé táruló völgyhíd. Fényképen láttam s csalódva vettem tudomásul, hogy nem mélyebb a völgy, de egyszer mindenképpen érdemes áthaladni rajta.

A Balaton egyik megyeszékhelyének erős adottsága domborzata, ez is adja számára máig fellelhető egyedi szépségét. Az oda vezető út nem kevésbé. Amikor még gyakrabban jártam ott, nem tudtam merre nézzek annyira szép a táj útban második írásom témájának helyszínéhez.