Velencei Regatta – Felvonulás a vízen

Velence, a lagunák városa, éppen ezért elmaradhatatlan, hogy ne csak a szárazföldi karnevál legyen világhírű eseménye az észak-olasz városnak, hanem egy vízi ünnepséggel is nevet szerezzen magának.

[wp_ad_camp_1]

A Velencei Regatta egy méltán híres esemény, melyet a karneválhoz hasonlóan minden évben megrendeznek. A világ legszebb hajós felvonulása jelzőt viseli eme esemény, nem véletlenül. A program azzal kezdődik, hogy a hajókat, gondolákat és gondolinókat (direkt a regattára kifejlesztett, keskeny, gyors vízi jármű) középkori gúnyába bújtatják, valamint navigálójuk maga is középkori kosztümöt öltve irányítja vízi járművét a hatalmas, színes felvonuláson. A felvonulás nem csupán egy gyors bemutatkozás, hanem egy zenész, szórakoztató és szép „előadás”, mely órákon keresztül tart, mivel a hajók és gondolák az egész városon végigúsznak, ahol csak van rá mód, valamint a város körül is megmutatkoznak. A felvonulást különböző hajós versenyek követik, amiket az ordítozó tömeg egyáltalán nem fojtott izgalommal kísér végig.

Velencei regatta

Velencei regatta

A hivatalos hajós versenyeken kívül Velence több pontján is rendeznek más egyéb programokat, versenyeket, amelyek nem annyira hivatalosak, nem annyira kitaláltak, mint maga a Regatta konkrét versenyszámai, sőt ezek általában szárazföldi mókák. A nap folyamán perec és italárusok kínálják portékáikat az ünneplő és szórakozó tömegnek, minden vendéglátó egység tárt kapukkal és hosszú nyitva tartással várja a helybéliek és világ minden pontjáról oda özönlött turisták tömegét. Estére pedig hatalmas banzáj kerekedik, ami már-már versenyre léphet a híres Velencei Karnevál hangulatával. Az énekszó és zene folyamatos, az olasz mentalitás miatt az egész nap szinte egy nagy karnevál és móka. A Regatta egy tradíció, évente több ezren követik nyomon.