Vegyünk házi kedvencet gyermekünknek!

Minden gyermek életében óhatatlanul eljön az az időszak, amikor kisállatot akar a házhoz hozni. Ilyenkor mi, szülők megvívjuk a magunk kis harcát csemetéinkkel, s az erősebb győz. Ha kutyáról, macskáról hallani sem akarunk, akkor jön a gyerek a hörcsöggel és a tengerimalaccal. Nézzük, mit kell tudnunk, ha nem tudunk gyerekünknek nemet mondani.

[wp_ad_camp_1]

Hörcsög – Kistermetű állat, tiszta, majdnem szagtalan, tehát ideális házi kedvencnek. Ennek ellenére, míg meg nem szokja az új környezetet és az új gazdáját, agresszív is lehet. Nem csak a gazdájával, de másik hörcsöggel is agresszív, ezért, ha már meglévő állat mellé viszünk még egyet, akkor tartsuk őket elkülönítve egy ideig.

A hörcsög az ételének egy részét a pofazacskójában tárolja, és amikor majd az ott tárolt ételt megeszi, akkor próbáljuk meg végigsimogatni az állat hátát. Ismételjük ezt napról napra fokozatosan. Az állat ketrece legyen minimum 60×30 cm-es, készüljön erős anyagból. Alomnak tegyünk a ketrecbe sima papírt, vagy fűrészport vastag rétegben. Naponta tisztítsuk a ketrecét.

A hörcsög zabot, búzát és napraforgót eszik, illetve ezek keverékét, mely kisállat kereskedésben kapható. Ezt kiegészíthetjük saláta és káposzta levéllel. Friss víz mindig legyen a kisállat ketrecében!

Tengerimalac – Őt nemcsak lakásban, hanem szabadban is tarthatjuk, persze ha van erre alkalmas helyünk. Egy tengerimalac párnak legalább 60X100 cm-es háza legyen! A padlóját borítsuk puha fűrészporral, vagy tőzeggel. Minden egyes malackának legyen egy kb 25X25-ös dobozkája fekhelynek, puha szénával bélelve. A szénát és a fűrészport hetente cseréljük!

A tengerimalac vegyesen táplálkozik gabonával és zöldfélével. Mindig legyen a ketrecében alma, mogyoró, vagy fűzfaág, amit rághat, hogy a fogai jó állapotban maradjanak. Friss ivóvíz mindig legyen a ketrecében!