Változások a felnőttképzés területén – Felnőttképzési törvény

A felnőttképzés területén komoly változások várhatók. A sokak által jól ismert OKJ-s rendszernek hamarosan búcsút mondhatunk és helyette egy új, rendezettebb rendszer veszi át a helyét.

[wp_ad_camp_1]

Felnőttképzési törvény – A mai rohanó világban nem könnyű helyt állni a munka világában. Egykor az volt a megszokott, hogy az ember szerzett egy szakmát, majd akár több évtizedig is dolgozott egy munkahelyen, ahonnan nyugdíjba ment. A többségnek maximum két-három munkahelye volt egész életében. Manapság ez elképzelhetetlen. A rendkívül gyorsan változó munkahelyi elvárásoknak nem könnyű megfelelni. Majdnem minden munkaterületen szükség van továbbképzésre. Manapság különösen igaz a „life learning” vagyis az élethosszig tartó tanulás. Az OKJ sajnos nem igazán szolgálja ki a mai munkahelyi kihívásokat. Rengeteg szakmát sorolt fel és a képzési idő is meglehetősen rövid volt, így ritkán valósult meg minőségi képzés. Az új rendszer a két szakmalista, aminek keretén belül az általánosabb tudást 3-5 éves egyházi vagy állami oktatáson belül tudják magukévá tenni a diákok, míg a speciálisabb tudást felnőttképzési tanfolyamokon tudják elsajátítani.

Törvény

Törvény

A felnőttképzési törvény sokakat véleménynyilvánításra késztetett a közösségi médiában, köztük a szakértőket is. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke elmondta, hogy üdvözlendőnek tartja változásokat, mivel így nem a képzés szabja meg a szakmát, hanem a szakma szabja meg a képzés minőségét. Ráadásul a gyorsan változó munkahelyi elvárásokra is megoldást jelenthet az új rendszer. Ugyanakkor a felnőttképzési intézményeknek is készen kell állniuk az új rendszer hozta feladatokra. A Felnőttképzők Szövetségének weboldalán, vagyis az fvsz.hu weboldalán bővebb információkat és aktualitásokat találhat!