Válás gyermekes szülőként

Egy család életében az egyik legmegrendítőbb pillanat, amikor két szülő eldönti, hogy a jövőben külön szeretnék folytatni az életüket. Felnőttként feldolgozni a válást nagy trauma, egy gyerek életében maradandó törést okozhat az addig megszokott biztonsági háló, a család felbomlása.

[wp_ad_camp_1]

A gyerek hiába kicsi, mindent észlel és mindent megérez, sokszor már a válás bejelentése előtt érzékeli, hogy gond van és mivel nem tudja pontosan beazonosítani, hogy mit érzékel, feszültté válik. Érdemes mihamarabb verbalizálni a problémát, megkönnyebbülést hozhat, ha érthetővé válik számára, hogy mi is történik pontosan vele és körülötte. A gyerek előtt mindenről lehet beszélni, válásról is, fontos azonban a hogyan. Nem szabad sértőn beszélnünk a házastársunkról, vagy a házastársunk új párjáról, nemszabad a válás legrondább részleteit rázúdítanunk, ez csak hátráltatja a gyereket a fájdalom feldolgozásában. Váláskor a gyermek életének teljessége megtörik, ezért rögtön az elején érdemes megmondani, ha a szülők a válás mellett döntenek.

Válás

Válás

A gyermek előtt látszatkapcsolatot fenntartani semmiképp nem érdemes, hiszen pontosan érzi, ha valami nincs rendjén. Fontos kimondani, hogy nem tudunk együtt lakni, nem szabad megijedni, ha emitt a gyerek sír, sőt az sem baj, ha ő látja pityeregni a szüleit, abból tudható, hogy elkezdik feldolgozni a fájdalmat. Nem szabad elvonulni és titokban szenvedni, mert a feldolgozatlan érzelmek rengeteg energiát visznek el mind a gyerektől, mind a szülőktől. A kulcs mindig a nyílt beszélgetés. Ha egy családban nincs tabu, az gyógyító erejű lehet. A gyereknek fontos hallania, hogy mindig szeretni fogják. Hagyni kell, hogy mindkét szülővel elegendő időt töltsön, anélkül, hogy lelkiismeretfurdalást ébresztünk benne.