Útmutató a Nduja-hoz: az olasz fűszeres, kenhető kolbászhoz

Szinte érezzük a szánkban a ‘nduja sós, fűszeres-édes ízét, amikor ezt leírjuk. Próbálja ki egyszer, és ennek a vajas, kenhető kolbásznak az íze örökre önnel marad és ezentúl csak ezt fogyasztaná reggelire és vacsorára is.

[wp_ad_camp_1]

Mivel annyira puha, és melegen gyakorlatilag olvad, lehetséges, hogy korábban is élvezte már a nduja-t különböző ételekben, anélkül, hogy pontosan meg tudta volna határozni, honnan ered ez a mindig enyhén furcsa, húsos íz. Ez az étel meglehetőségen népszerűvé vált az amerikai éttermekben, pizzabevonatként, kenyérre kenve és tésztaszószokba keverve, ahol tűzpiros árnyalata észrevétlenül keveredik a paradicsommal és a friss paprikával. A nduja népszerűségének növekedése megkönnyítette a beszerzést is. Tíz évvel ezelőtt „ismernie kellett valakit” ahhoz, hogy kézbe vegye ezt az államokban, vagy visszacsempészhessen néhányat magával egy olaszországi kirándulásról. Manapság rengeteg speciális élelmiszerboltban megtalálhatja a nduja-t, így önnek nem kell többé nemzetközi törvényeket megszegnie, vagy egy elegáns étteremben vacsoráznia.

Nduja

Nduja

Ez jó dolog, mert nagyon sok finom módja van annak, hogy ezt az egyedülálló olasz kolbászt beépítsék a mindennapi főzésbe. Akár jobban meg akar ismerkedni a nduja-val, akár szeretne ötleteket a konyhában való felhasználáshoz, összeállítottuk ezt az útmutatót, amely mindent tartalmaz, amit tudnia kell erről az olasz specialitásról, amely képes megváltoztatni az életét. ‘A Nduja egy puha, kenhető erjesztett sertéshús, amelyet tüzes kalabri chili fűszerez. Spilinga-ból származik, egy calabriai városból, amelynek népessége kevesebb volt az ezer főnél. A nduja név hasonlónak tűnhet a francia andouille-hez, és ez valószínűleg a 13. században Calabriában uralkodó angevinok hatásának köszönhető – bár rengeteg más elmélet létezik arról, hogy hol kapta a nevét. Maga a kolbász is sok hasonlóságot mutat a spanyol sobrasada-val is.