Útmutató a borshoz

A bors a világ legfontosabb fűszere, világszerte tapasztalható népszerűségének és a globális kereskedelemre és kutatásra gyakorolt ​​hatása miatt. Régóta úgy gondolják, hogy gyógyító tulajdonságokat tartalmaz – a szanszkrit orvosi kötetek több mint 3000 évre visszamenőleg tartalmaznak tanácsokat a borsos kezelésekhez.

[wp_ad_camp_1]

Az ötödik századra a bors olyan magas értékű volt, hogy a pénznem helyett adókat és illetékeket fizettek ki vele és a bérleti díjat, valamint hozományokat is néha borssal fizették. Amikor Rómát a vizigótok ostromolták az i. e. 408-ban, 3000 font borsot vettek bele a város szabadon bocsátásáért fizetett váltságdíjba. A bors tehát szinte aranyat ért. Az ókori világban és Európa középkorában a bors úgy tűnik, hogy általánosan kedvelt volt, ugyanolyan nagyra becsülték Indiában, mint Észak-Európában, ugyanolyan lelkesen kereskedtek vele velencei kikötőkben, mint Egyiptom kikötőiben. A fekete bors zöld bogyóként, és miután a bogyófürt beérett, és zöldről sötétvörösre vált, a tüskéket betakarítják, majd a nap összezsugorodott, sötétbarnás gömbökbe zsugorítja azokat, amelyeket „fekete” borsnak nevezünk. Nézze meg alaposan, és látni fogja, hogy a szín a szürkétől a barnán át a sötétvöröstől a feketéig terjed. A borsszem tüskéje különböző méretű bogyókat tartalmaz, mivel a legtetején lévőek nagyobbak lesznek, mint az alsó részein.

Bors

Bors

A többi gyümölcshöz hasonlóan a fiatal bors is zöldnek indul, és öregedésével sötétebbé válik. A leszedett zöldbors éretté válik (akárcsak a banán) betakarítás után. A mai borsgyártók a betakarítás után kiszárítják a zöld borsot, hogy megakadályozzák fekete borssá érését. Korábban a zöldborsot tömény sóoldatban pácolták, ez a módszer azonban manapság kevésbé gyakori, mivel a szárítási technológia kifejlődött. Ha alaposan megvizsgálja a fehér borsot, látni fogja, hogy hiányzik belőlük a fekete bors jellegzetes ránca. Ez azért van, mert az összes fehér bors fiatal fekete borsként kezdődik, éretten leszedve.