Új állatfajokat fedeztek fel 2020-ban

Becslések szerint 15 millió különféle faj él a bolygónkon, de ezek közül csak 2 millió ismert a tudományban. Az új fajok felfedezése fontos, mivel segít megvédeni őket. Ezenkívül az új fajok olyan vegyületeket is előállíthatnak, amelyek új gyógyszer kifejlesztéséhez vezethetnek.

[wp_ad_camp_1]

2020-ban idáig a Turku Egyetem Biodiverzitási Egységének kutatói 17 új pókfajt, 23 rovart, egy szárnyast és egy gyíkot fedeztek fel. Az új fajokat Európában, Indiában, a Közel-Keleten és a Csendes-óceán szigetein fedezték fel. A fajok mellett a kutatók négy új nemzetséget is leírtak, amelyek korábban a tudomány szemében ismeretlen voltak. „A felfedezés elképesztő volt, mivel az új faj a bársonypókok nemzetségéhez tartozik, amelyek közül eddig csak kevés faj ismert. Ezek nagyon félénkek a szokásaikban, így egy új faj felfedezése nagyszerű és kellemes meglepetés volt. Ebben a nemzetségben a fajok elképesztően gyönyörűek és színesek, ezért az új felfedezés megérteti majd az emberekkel a pókok szépségét és fontosságát.

Loureedia phoenixi pók

Loureedia phoenixi pók

A fajokat egy olyan területről fedezték fel, amely körülbelül 1500 kilométer távolságra van a Loureedia nemzetség ismert földrajzi elterjedésé-től, mondják a kutatók. Zamani és Sääksjärvi szerint a Loureedia phoenixi pókot Joaquin Phoenix színész után nevezték el. A hátán levő színes minta a Joker filmfigura arcfestésére emlékeztet. A Biodiverzitási Egység kutatói az Acrotaphus és a Hymenoepimecis nemzetségbe tartozó trópusi pókokat is felfedezték. Ezek a pókok bonyolult módon manipulálják a gazdaszervezetet. A pók egy speciális hálót képez majd ezt forgatja a normál háló helyett a zsákmány elfogására. A pók bábja biztonságosan fészkel e speciális hálóban, miközben felnőttkorban fejlődik ki. Az új felfedezések növelik a fajok történetével kapcsolatos információinkat, és így befolyásolhatják a jövőbeni megóvásukat.