Tudtad? A henna is lehet káros!

Sokan azért válasszák a hennát, mint hajfestéket, mert úgy vannak vele, hogy csak természetes alapanyagokat tartalmazz és bár ezzel sem mérgezik magukat. Csak sajnos ez nem minden esetben van így ezért is érdemes vigyázni, hogy mit vásárolunk.

[wp_ad_camp_1]

Mivel nagyon sok esetben hennaporként árulnak egy terméket, ám gyakran veszélyes vegyületeket tartalmazz. A henna valójában egy természetes növényi festék, amely eredetileg csak egyféle színt képes elérni. Ám a nagy igénynek köszönhetően ma már számos árnyalatban kapható. Az eredeti festék molekulája vöröses-narancssárgás színre tudja festeni a hajat. Látván a sok fajta színt, amely ma már kapható, a gyártók úgy vélekednek, hogy a növény más részeit használják fel és így változatos színskálát alakíthatnak ki. Illetve, hogy 100%-ban a henna részei alkotják a tasakokban található port, ám valójában ez nem lehetséges. Ugyanis, ha egy kicsit utánajárunk, akkor meggyőződhetünk róla, hogy valójában csak a henna levele használható fel a festéshez. Amennyiben a csomagon található leírás rozsdás eredményt ígér, akkor az bizonyára azt jelenti, hogy az őrölt hennához nagy valószínűséggel vegyszert is adtak.

Henna

Henna

Esetleg még parafenilén-diamint vagy más fémsókat, vagy ha szerencsénk van, akkor különböző növényeket kevertek hozzá. Ezek a plusz adalékok úgy károsíthatják a hajunk szerkezetét, hogy mi nem is szerzünk róla tudomást. Ugyanis a tincsek színezése alkalmával elvileg organikus termékekbe szintetikus anyagokat kevernek.  A fémsókat azért szokták a festékbe keverni, mivel így sokkal tartósabb hatást érhetünk el, és így nem kopik ki olyan gyorsan a festék. A natúr henna csupán a haj felületén színezi, így néhány mosás után halványodni kezd. Amennyiben ez nem így történik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem csupán természetes anyagok találhatóak meg benne.