Tudjuk-e mi a Bitcoin?

A technika fejlődésével könnyen lehet, hogy eljutunk arra a szintre, hogy a pénz már nem kézzel fogható formában fog rendelkezésünkre állni. Egyik legismertebb online fizetőeszköz a bitcoin, melynek nagyon sajátos világa van.

[wp_ad_camp_1]

A Bitcoin meghatározása a következő: nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz. Egy ismeretlen bocsátotta ki 2009. január 3-án. Az illetőről csupán annyit tudni, hogy fórumos neve Satoshi Nakamoto. A kibocsátás a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után érdekes fordulat volt. A bitcoin egyedisége abból áll, hogy nem függ központi kibocsátóktól és a hatóságoktól sem. A bitcoin, azaz btc a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodva működik, mely a fizetések adatait tartalmazza, de garantálja az adatvédelmet. A biztonságot a digitális aláírások és a proof-of-work rendszer boztosítja. A Bitcoinokak teljes biztonságban lehet tárolni pénztárcafájlokban, PC-n,mobilon, felhő alapú szolgáltatóknál. Az átutatlásukhoz csupán a küldő és fogadó Btc címe szükséges. A hatóságokat megakadályozza a pénzmennyiség és a tranzakciók kontrollálásában a peer-to-peer típusú működés, így az infláció gerjesztése és a manipuláció kiküszöbölhető.

Bitcoin

Bitcoin

A Bitcoinnak nincs ISO kódja, mivel nem hivatalos jellegű fizetőeszközről van szó, elterjedt jelölése a már említett Btc. A Bitcoint egyre több, kimondottan erre specializálódott devizetőzsdén át lehet váltani számos devizára és vissza is lehet váltani. Online vagy hagyományos kereskedők körében is egyre jobban nő az araánya azoknak akik elfogadják fizetőeszközként. Közérdekű szervezetek is elfogadják valamint számos olyan sepciális szolgáltató jött létre, mely közvetít a fizető és a kerekedő között, így a kereskedő elfogadja a Btc-t a vevőtől, ám a szolgáltatónak hála, devizában kapja meg.