Titkok a Dózse-palotáról

A Dózse-palota valószínűleg a 10. és 11. század között épült egy megerősített központi mag alapján. Ezt a magot egy központi test alkotta, melynek sarkaiban a tornyok a velencei gótika egyik remekművét alkották. A 12. században az első szerkezetátalakítást Sebastiano Ziani herceggel hajtották végre, aki az erődöt elegáns palotává alakította. Később, 1200-ban új bővítést valósítottak meg.

Amikor a Dózse-palota felépült, a kastélyhoz hasonló kialakítású volt, sarkaiban tornyokkal, mint a tengerhez való stratégiai pontban. Az idő múlásával, az átalakításokkal és a tűzvészekkel ez a fenséges palota azzá vált, amit ma ismerünk. Jelenleg a Dózse palotája egy olyan múzeum, amely nagy történelmi érdeklődésre számot tartó kiállításokat kínál, és nyitva áll a nagyközönség számára, valamint számos útvonalat kínál. A Dózse Palota rendkívüli élményt nyújt mindazoknak, akiket érdekel a lagúna városának története és a palota belső tereinek kialakítása, amely ma is lenyűgöző.

Dózse-palota

Dózse-palota

Tudta, hogy a Dózse-palota színe a napszaktól függően változik a fény hatására? A palota nagyon finom rózsaszín tónust kap, mindig a szimmetrikus gótikában rózsaszínes és fehér színt ad. A Dózse-palotában megtalálható a „Bocca di Leone”, egyfajta oroszlánarcú postaláda. A múltban a velencei polgárok jogellenes gyakorlatát úgy lehetett feljelenteni, hogy ebbe a postaládába helyeztek panaszlevelet.  A Dózse-palota homlokzata a gótikus remekműnek számít. Belseje a veronai márványnak köszönhetően elegáns, kőboltozatok támasztják alá, melyeket oszlopok támasztanak pompás tőkével és szobrokkal a sarkokban. A Dózse-palota főbejárata eredetileg a „Porta della Carta” volt, egy 15. századi gótikus ajtó, amelyen keresztül egy karzaton át jutottunk el az Arco Foscarihoz és a belső udvarhoz. Itt található a híres alkotás, az „Óriások lépcsőháza”.