Tényleg sokkal egészségesebb a keserű csoki?

Vitathatatlan tény, hogy a világ egyik legkedveltebb édessége az a csokoládé. Ennek megfelelően ezernyi fajtája és típusa létezik, kezdve a fehér csokitól, a különböző magvakkal felturbózott változatokon át a valódi különlegességekig, hisz akár chilis változatot is beszerezhetünk, sőt, valódi arannyal díszített is létezik, persze méregdrágán.

Azon a tényen is kár lenne vitatkozni, hogy a csokik esetében a minőség mindig előbbre való a mennyiségnél, ám az már egy kicsit összetettebb kérdés, hogy az egészségünknek melyikkel tesszük a legjobbat – vagy ha szigorúbban akarnánk megközelíteni a dolgot, akkor úgy is kérdezhetnénk, hogy melyikkel ártunk a legkevesebbet -. Nos, hogy ezt kiderítsük, ahhoz elsősorban azt kell látnunk, hogy a hagyományos értelemben vett csokoládé két fő összetevőből áll. Az egyik a kakaó – azaz tágabb értelemben a kakaótermékek -, a másik pedig a cukor. Persze azért ez nem ennyire egyszerű, de nagyjából ezek aránya a fontos számunkra.

Keserű csokoládé

Keserű csokoládé

A cukortartalom tulajdonképpen nem igényel magyarázatot, a kakaó viszont igen. Ugyanis amikor ránézünk egy minőségi(bb) táblás csokoládéra, akkor a rajta látható százalékjel ennek az arányát jelzi, azaz hogy a táblában a kakaómassza, a kakaópor és a kakaóvaj elegye milyen mennyiségben fordul elő. Minél nagyobb ez a szám, annál inkább keserű lesz a csoki, persze ebben semmi meglepő nincs, hisz minél több a kakaó származék, annál kevesebb a cukortartalom. Ennél fogva pedig nagyjából meg is érkeztünk a válaszunkhoz, hisz a csokoládéban a kakaó – azaz egész pontosan a flavonoid – tartalom az, ami igazán egészséges, míg a cukor az, ami nagyobb mennyiségben ártalmas lehet. Persze a végeredményt még elég sok minden befolyásolja, hisz az ízre és az állagra hatással van a kakaó származási helye, a pörkölés, és még ezernyi apróság, ám azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy minél magasabb kakaótartalmú típust választunk, annál jobbat teszünk a szervezetünkkel. Ezzel együtt még ezeknek a termékeknek a fogyasztását sem bölcs dolog túlzásba vinni. Ha biztosan jót akarunk magunknak, akkor mindig fogyasszunk minőségi csokoládét, és abból is csak mértékkel.