Tényleg segítenek a speciális fogkrémek az érzékeny fogakon?

Kevés kínzóbb dolog létezik a fogfájásnál, hiszen egy alapos gyulladás akár olyan szinten is megkeserítheti az életünket, hogy még az alvás is lehetetlenné válik. Ezért aztán ilyen esetekben nem is nagyon halogatjuk a rettegett fogorvos felkeresését, hisz otthoni praktikákkal maximum ideig-óráig tudunk enyhíteni a panaszainkon, sok esetben azonban még a fájdalomcsillapító sem tud megbirkózni a helyzettel.

Azonban rengetegen félnek a beavatkozásoktól, ezért aztán tényleg csak akkor látogatják meg a rendelőt, amikor már teljességgel tarthatatlanná válik a helyzet. Ez azért nagyon rossz döntés, mert a kezelés így is, úgy is elkerülhetetlen, és minél tovább várunk, annál több kellemetlenséggel jár majd, arról nem is beszélve, hogy ha időben lépünk, akkor szinte garantált, hogy teljesen fájdalommentes lesz a beavatkozás. Igen ám, de mi van abban az esetben, amikor nincs komoly fájdalmunk – vagy épp nem folyamatos -? Remek példa erre a fogak érzékenysége, amely szép lassan – és alattomosan – válik egyre gyakoribbá. Eleinte még csak néha-néha érezzük azt – főleg jeges, vagy forró étel, illetve ital elfogyasztásakor -, hogy valami nincs rendben, ám ezek az alkalmak egyre csak sűrűsödnek, mígnem már annyira zavaróvá válnak, hogy valami gyógyírt próbálunk rá keresni.

Fogkrém

Fogkrém

Ekkor kerül a képbe a speciálisan fogérzékenységre kifejlesztett fogkrém. Noha az ember általában hajlamos szkeptikusan hozzáállni a hasonló termékekhez, ezek a fogkrémek valóban képesek segíteni ezen a problémán. Az érzékenységet ugyanis a legtöbb esetben az okozza, hogy a fog zománcrétege megsérül, és az alatta lévő – jóval érzékenyebb – dentin tele van csatornákkal, melyek egész a fogbélig elérnek. Ezen a területen emiatt az ingerületek sokkal könnyebben átjutnak, és a fogkrém itt lép munkába, méghozzá úgy, hogy ezeket a csatornákat lezárják, ezzel pedig az érzékenység is jócskán csökken. Sajnos azonban ez csak ideig-óráig megoldás, ugyanis a gondot a sérült zománc okozza, annak visszaállítására pedig csak fogorvos képes, így ezzel a módszerrel csak halogatni tudjuk a beavatkozást, elkerülni sajnos nem.