Tények az almáról, melyet biztosan nem tudtál

Nagyon sok fajta gyümölcsöt és zöldséget különböztethetünk meg, ám olyan melyekből többféle is kapható. Ilyen az alma is. Ugyanis az almából több, mint tizenötezer fajtát különböztethetünk meg.

[wp_ad_camp_1]

Ilyen lehet a Fuji, Jonatán, Gála, Granny, Smith, Yellow Newton, stb. Az almák sokszínűsége és rengeteg fajtája annak köszönhető, hogy nemesítik őket. Ezek pedig úgy szoktak történi, hogy mindig a legkeresettebb fajtákat nemesítik tovább, hogy mg finomabbak legyenek, és megfeleljenek a vásárlók elvárásainak. Mint pl. hogy még kásásabb legyen, még savanyúbb vagy éppen még keményebb héjú. Illetve azt is elérhetik nemesítés által, hogy ne barnuljanak meg olyan könnyen, így mindenki sokkal szívesebben fogyasztja el. Még a gyerekek is. Az, hogy almából ennyi fajtát különböztethetünk meg, az főként annak köszönhető, hogy a szaporodásnál, nem az elődök genetikai örökítőanyaga, hanem a heterogizóták szélsőséges működése dominál. Így ebből következhet az, hogyha elültettük egy alma magot, akkor közel sem biztos, hogy az abból kinőt fa ugyanolyan gyümölcsöt fog hozni.

Alma

Alma

Amennyiben mi mégis a kedvenc gyümölcsünkből szeretnénk többet a kertünkbe, akkor azt nem magról tudjuk elérni, hanem úgy, hogy a gyümölcsfáról leveszünk egy ágat és azt gyökereztetjük ki. Így már garantáltan azt az eredményt fogja hozni, amelyre számítunk. Ám tudni kell, hogy mindegy milyen almáról beszélünk, mind jótékony hatásokkal rendelkezik. Így teljesen megállja a helyét mind a mai napig az a mondás, hogy naponta egy alma elegendő lehet az egészségünk megőrzéséhez. Ugyanis az almákban típustól függetlenül nagyon sok vitamin található meg. További fontos tudnivaló, hogy az almát legjobb héjastól fogyasztani, ugyanis a héjában található meg a magas C-vitamin tartalom, illetve a pektin, amely segíti az emésztést.