Tények a TB fizetésének kötelezettségéről

Akinek bejelentett állása van, általában nem kell foglalkozni a társadalombiztosítás befizetésével, mert a munkáltató könyvelője elintézi. Azonban, ha valakinek nincs bejelentetett munkaviszonya és nem is regisztrált munkanélküli, saját magának kell gondoskodnia TB befizetéséről.

[wp_ad_camp_1]

Az adóhatóság felé folyamatosa fizetési kötelezettséget jelent a társadalombiztosítás. Ennek havi összege jelenleg 6930 Ft. Aki után ez nincs fizetve, igényelhet csekket egész évre előre és havonta befizetheti maga után. Sőt, ez elvileg kötelező is lenne, hiszen, amennyiben nem történik meg és az adóhatóság rendszerében erre felfigyelnek, akár inkasszót is tehetnek a nem fizető számlájára. Ha sikerül újra elhelyezkedni, akkor valószínűleg nem fogják egyösszegben levonni a TB elmaradást, de amennyiben sokáig fennál a TB nem fizetése, úgy követelni fogják. Az tévedés, hogy, akinek nincs TB-je annak semmilyen orvosi ellátás nem jár.

TB fizetés kötelezettség

TB fizetés kötelezettség

Az alapvető ellátásra minden magyar állampolgár jogosult. Ha valaki régóta nem bejelentett dolgozó, nincs utána fizetve a társadalombiztosítás és saját maga sem fizette egy ideig, de most szeretné, akkor is visszamenőleg ki kell fizetni az addig felhalmozott „tartozást”. Ez alól akkor lehet mentesülni, ha a munkaügyi központban regisztrálnak, ám ez sem csak ilyen egyszerű. Az önkormányzatok is segítséget tudnak nyújtani, ám ehhez is regisztrációra van szükség. Aki csak egyszerűen nem dolgozik, vagy nem bejelenett munkája van és TB nincs utána fizetve, előbb utóbb egy kellemetlen NAV-os levelet fog kapni. Sokaknál ez még nem jött elő, mivel a rendszerben mindeki benne van és sokmindenre nem derül fény, de erre alapozni nem szabad. Régebben egyszerűbb volt, akinek nem volt munkája, annak nem volt TB-je és kész.