Tények a Crohn-betegségről

A Crohn-betegség egész életen át tartó állapot, amely gyulladást és irritációt okoz az emésztőrendszerben. A Crohn-betegség tényeinek ismerete segíthet abban, hogy a személy jobban megértse és kezelje állapotát. A Crohn a gyulladásos bélbetegség (IBD) egyfajta típusa. Gyulladást okoz, amely befolyásolhatja az emésztőrendszer bármely részét, de leggyakrabban a vékonybélben és a vastagbél elején, vagy vastagbélben fordul elő.

[wp_ad_camp_1]

A Crohn-betegség tünetei jelentősen eltérhetnek az emberek között, de jellemzően a hasmenés, hasi fájdalom és görcsök jelennek meg. A Crohn-betegség tünetei jönnek és mennek, és néha akár hetekig, akár hónapokig eltűnhetnek. Ha a tünetek visszatérnek, vagy hirtelen rosszabbodnak, akkor visszaesésről beszélünk, és nincs gyógymód a betegségre. A kezelés célja a tünetek enyhítése, a visszaesés megakadályozása. Az orvosok még nem azonosították a Crohn-betegség konkrét okát. A kutatók általános egyetértése az, hogy a betegség egy rosszul működő immunrendszerből ered.

Crohn-betegség

Crohn-betegség

A Nemzeti Cukorbetegség és Emésztési és Vesebetegségek Intézete (NIDDK) szerint az emésztőrendszerben lévő baktériumok az immunrendszert az egészséges szövetek támadására késztethetik, ami gyulladáshoz vezet. A Crohn-betegség családokban is előfordulhat, és úgy tűnik, hogy gyakrabban fordul elő azoknál az embereknél, akiknek közeli hozzátartozója ezzel az állapottal küzd, tehát örökletes betegség. Folyamatban van a Crohn-betegség kockázati tényezőinek vizsgálata. Egyes szakértők szerint a tejtermékek, a cukor és a feldolgozott élelmiszerek magas aránya növelheti a személy kockázatát. A depresszió és a szorongás szintén szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Az orvos által felírt gyógyszerek az egyén tüneteinek típusától és súlyosságától, valamint a Crohn-betegség egyéb kezelésére adott válaszától függenek.