Téli paplan, nyári paplan, 4 évszakos paplan. Tényleg van különbség?

A paplan az ágyneműink központi eleme. Minden este bebújunk alá betakarózni, s vele teljes a kényelem az ágyban. De milyet használjunk, milyet vásároljunk? Télen vastag téli paplant, nyáron egy vékonyabbat? Esetleg a 4 évszakos paplan a jó választás? Ennek járunk most kicsit utána.

[wp_ad_camp_1]

Nem mindenki szereti évszakonként cserélgetni az ágyneműit, a paplant és a párnákat sem. A hőháztartásunk egyénenként eltérő, ezért mindenkinek más az igénye. A nők eléggé fázósak, ők szeretik a jó meleg, vastag paplanokat. Egy minőségi paplan nagyban hozzájárul a tökéletes alvásélményhez, ami az egészségünk miatt nagyon fontos. Alvás közben regenerálódik a testünk és minden szervünk akkor pihen és töltődik fel, ha jól alszunk. Ezért nem lehet elmenni amellett, hogy az ágy, a matrac, az ágynemű, a paplan, a párna és az ágyneműhuzat jó minőségű, kényelmes legyen.

Arra a kérdésre, hogy van e különbség téli paplan és nyári paplan között, az a válaszom: igen, természetesen van. Aki érzékeny a néhány Celsius fokos eltérésekre is a hálószobában, neki érdemes a hideg és a meleg évszakokban mást használnia.

A téli paplan vastagabb, nehezebb, több töltetet tartalmaz, mint a nyári paplan, amely egy könnyed, pihe-puha paplan. A téli paplan fedőanyaga is más lehet, mint a nyári paplan fedőanyaga. A legmelegebb a meleg plüssös, vagy a flanel fedőanyagú. A téli paplan a jó hőszabályzó tulajdonságának köszönhetően izzadás nélkül tart melegen. Ugyanez jellemzi a 4 évszakos paplanokat is.

Paplan

Paplan

A nyári paplan pedig egy légiesebb paplan, ami általában pamut fedőanyagú, de ettől sokkal több típusa van. Például természetes antiallergén anyagú, vagy selyemangin. Súlyban csekélyebb, mint a téli paplan, jobban szellőzik, nem izzadunk nyáron alatta.

Az a legjobb paplan, ami optimális alvásklímát nyújt nekünk. Ami alatt nem kelünk fel éjszaka, hogy teljesen leizzadtunk. A téli, száraz levegőjű lakás és a nyári, párás levegő sem ronthatja el álmunkat, ha egy jó paplan borítja testünket éjszaka.

Nem mindig könnyű megtalálni a tökéletes paplant, de higgyük el, megéri a sok keresgélést és utánajárást. Azoknak ajánlom az ágynemű lecserélését és egy szuper paplan vásárlását, akik nem alszanak jól, de az okát nem tudták megfejteni. Sokszor az orrunk előtt van a megoldás és nem kell messzire menni és túlgondolni. Egy kényelmes, cirógató, selymes, minőségi paplan sokat tesz értünk és azért, hogy minden reggel kipihenten ébredhessünk.