Teflonból is csinálnak gyerekcipőt?

A válasz egyértelmű igen: az anyag egyik módosított változata egy speciális szövet részeként a cipőgyártásban is fontos szerepet játszik. Az így előállított lábbelik rendkívül tartósak, egyszerre lélegeznek és állnak ellen a víznek.

[wp_ad_camp_1]

A teflon egy lenyűgöző polimer, ami számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Ezek közé tartozik, hogy nagyon magas az olvadáspontja, a vegyületek többségének ellenáll, szinte semmi sem tapad hozzá és a felületi súrlódása is elhanyagolható. Az anyag egy 1938-as tudományos kísérlet váratlan mellékterméke, amit a körülmények szerencsés összjátékának köszönhetünk.

Talán nincs is olyan iparág, beleértve a hadiipart, a gépgyártást, a papíripart és a telekommunikációt, ahol ne használnák valamilyen célból. Ezen a hosszú listán szerepel a textilipar is, amely előszeretettel használ egy másik ismert polimert, a nejlont, amit szintén 1938-ban fedeztek fel.

A teflon textilipari alkalmazásához egy amerikai mérnök, Bob Gore felfedezése vezetett. A kutató a 60-as évek végén rájött, miként lehet az anyagot lyukacsos szerkezetű membránná alakítani. Gore a technológiát és az átalakított szerkezetű anyagot GORE-TEX néven szabadalmaztatta, mert rögtön felismerte a benne rejlő üzleti lehetőségeket.

Angyali cipők

Angyali cipők

A membrán felületének egy négyzetcentiméterén mintegy 1,4 milliárd apró lyuk található. Ezek mérete 20 ezerszer kisebb egy vízcseppnél, ezért az anyag nem engedi át a vizet, a levegőt és a vízgőzmolekulákat ugyanakkor igen, így jól szellőzik és szabadon távozhat rajta a pára. A membrán egy különleges eljárás segítségével olyan textíliává alakítható, ami egyszerre lélegzik és áll ellen a víznek.

A GORE-TEX szövetből készült ruhákat ma már sportolók, hegymászók és katonák is gyakran viselik, de védőruhaként is remekül megállja helyét. Gyártanak belőle nadrágot, kabátot, kesztyűt és gyerekcipőt is. A speciális teflon membránból készült modellek könnyűek, bírják a strapát, vízhatlanok, és elvezetik testmozgás miatt keletkező testpárát.

A GORE-TEX gyerekcipők megtalálhatók Magyarország legújabb gyerekcipő webáruházának, az Angyali Cipők kínálatában is: https://angyalicipok.hu/