Te kellően odafigyelsz a napszemüveged állapotára?

A nyári időszak beköszöntével egyre többet hallani a napsugárzás káros hatásairól. Az emberi tevékenységeknek – és egyéb természeti folyamatoknak – köszönhetően az elmúlt évtizedekben az UV-sugárzás sokkal veszélyesebbé vált, mint amilyen régebben volt.

Emiatt aztán nagyon oda kell figyelni arra, hogy ha huzamosabb ideig a napon tartózkodunk, akkor kellő védelemmel lássuk el magunkat. A valódi problémát az jelenti, hogy ez a huzamosabb idő ez évről-évre kevesebbet jelent, és mára már elértünk arra a szintre, hogy akár 10-15 perc alatt is leéghetünk, attól függően, hogy milyen típusú a bőrünk és hogy mely napszakban tartózkodunk épp a szabadban. Délelőtt 11 és délután 3 között a legnagyobb a rizikó, és minél fehérebb a bőrünk, annál könnyebben le tudunk égni. Emiatt aztán a legegyszerűbb, ha a késő tavaszi – nyár végi intervallumban minden esetben csak fényvédő használatával megyünk ki a napra. Különös figyelmet kell erre szentelni kisgyermekek esetében, akik még könnyebben pirulnak meg, és hajlamosak annyira belefeledkezni a játékba, hogy akkor sem szólnak, ha melegük van.

Napszemüveg

Napszemüveg

Ezek az információk már számtalanszor elhangzottak televízióban, rádióban, és rengeteg egyéb felületen, így az emberek lassan kezdik megtanulni és tudatosan odafigyelni a leégés veszélyeire. Ám arról, hogy nem csak a bőrünket, de a szemünket is védeni kell, már jóval kevesebbet hallani. Pedig az UV-sugárzás a szemet is károsíthatja, és a természetes védekezés – azaz a hunyorgás – nem épp a legbiztosabb módszer. Szerencsére a ma kapható, márkás napszemüvegek remekül ellátják ezt a feladatot, ám ha nem megfelelő darabot választunk, vagy sérült a lencse, akkor az nagy galibákat okozhat. Ilyenkor ugyanis a szemünk úgy hiszi, hogy védve van, emiatt pedig kitágul a pupillánk, és átereszti az érkező fényt. Ám ha mégsem tökéletes a szűrés, akkor sokkal több káros sugárzás éri a szemünket, mintha egyáltalán nem lenne rajtunk szemüveg. Emiatt érdemes csak és kizárólag megbízható modellt választani, és időnként cserélni – hisz a lencsét is károsíthatja a napsugárzás -, ha pedig valamilyen fizikai sérülés éri a szemüveget, akkor azonnal váljunk meg tőle, a saját biztonságunk érdekében.