Szőnyegtisztítás házilag? Így csináld!

Bármivel is legyen burkolva otthonunk, akár laminált padlóval, akár járólappal, vagy épp parkettával, egy gyönyörűen megválasztott szőnyeg minden szempontból nagyot dob az összképen.

Emellett persze jóval melegebb is, mint bármelyik felület, és ha nincs padlófűtésünk, akkor mindenképpen érdemes a főbb helyekre vásárolnunk egy dizájnjában passzoló darabot. Kisgyermek mellé ez különösen ajánlott, hisz sokkal kevésbé tud felfázni ha a kárpiton ül, illetve játszik, mint valamelyik hidegburkolaton. Igen ám, de míg egy járólapot, vagy laminált padlót pillanatok alatt felporszívózunk – vagy a robotporszívó megteszi helyettünk – és felmosunk, addig a szőnyeg tisztántartása egy sokkal nehezebb feladat. Fokozottan igaz ez, ha kisgyermek, – és főképp ha – háziállat is van a lakásban. Ilyenkor nem csak a porral, morzsával és állatszőrrel kell ádáz küzdelmet folytatnunk, de a nedves szennyeződések is megkeserítik a mindennapjainkat.

Szőnyegtisztítás

Szőnyegtisztítás

A rossz hír, hogy ahhoz, hogy megelőzzük a szőnyeg porral történő telítődését, ahhoz rendszeresen – és alaposan – ki kell porszívóznunk. A legjobb technika erre az, ha forgatjuk, azaz miután végeztünk, fordítsuk meg a kárpitot, szívjuk fel az alatta felgyülemlett koszt, porszívózzuk le az alját is, majd ismételjük meg ezt a műveletet mindaddig, amíg már nem találunk szennyeződéseket a következő felfordítás alkalmával. Ez a legalaposabb módja a portalanításnak, ám kétségkívül hosszadalmas és fárasztó, főleg sok darab esetében. Azonban időnként mindenképpen szánjunk erre időt, már csak azért is, mert a poratkák kedvelt élőhelyévé válhat kedvenc szőnyegünk, ami az egészségünkre is káros hatással lehet hosszú távon. Ami a nedves foltokat, belekent szennyeződéseket illeti, próbáljuk meg azonnal letörölni – egy kímélő hatású mosószeres szivaccsal -. Azonban jó ha tudjuk, hogy nem érdemes különböző házi praktikákkal nekilátni a szőnyeg otthoni nedves tisztításának, mert a kívánt eredményt nem nagyon fogjuk tudni elérni. Évente legalább egyszer vigyük el szőnyegtisztítóba, ahol ipari géppel tökéletesen makulátlanra varázsolják, mi pedig próbáljuk meg minél hosszabb ideig megőrizni tisztaságát rendszeres porszívózással.