Szilveszterre kapcsolatos hiedelmek

Mint sok más ünnepünkhöz az évben a szilveszterhez is nagyon sok hiedelem fűződik. Sokak nevezik ezeket a babonának, és olykor-olykor még azok is betartják őket, akik egyébként nem is hisznek bennünk. Sokszor csak megszokás kérdése.

[wp_ad_camp_1]

Ilyen pl. a péntek a 13, amely a legtöbb ember szeme előtt ott lebeg, és talán főként azért is mert ezekre a jeles napokra még a média is felhívja a figyelmünket. Az újév első estéjéhez is nagyon sok hasonló dolog kötődik, melyek egyes kultúrákon belül eltérhetnek. A kínai hiedelmek szerint a hangos zajok és az erős fények távol tartják a rosszat. Innen erednek a különféle petárdák és tűzijátékok, melyek mára már az egész világon az újév kötelező kellékeivé váltak. Nagyon érdekes hagyomány, hogy szilveszter este a ház ajtaján minden ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen. Ugyanis a hiedelem szerint csakis így jöhet be az újév. Nagyon ismert és sokak szerint megőrzött hiedelem, hogy ahogy az óv év utolsó napján cselekszünk, az új év mindennapjára jellemző lesz.

Szilveszter

Szilveszter

Sokan azért is tartsák azokat az elveket mi szerint nem költekeznek és az új évre nem visznek át adósságot. Nagyon érdekes lehet az a hagyomány, miszerint valaki édest eszik az új év első napján, akkor annak az egész év édes lesz. Aki azt szeretnék, hogy az új év az anyagi helyzetüket hozza helyre azok számára, mindenképp javallott, hogy szemes ételeket fogyasszanak, hiszen minden egyes apró szem pénzt jelképezz. Ezért is ajánlott minél többet enni belőle. Igen közismert lehet az a babona, miszerint sertést húst igen, de szárnyas állatokból származó húst ne fogyasszunk, ugyanis a malac kitúrja a szerencsét, még a szárnyas és kapirgáló állatok elkaparják azt. Babona ide vagy oda, mi minden kedves olvasónknak boldog új esztendők kívánunk!