Szájhigiénia születéstől

A szájhigiéniára már csecsemőkortól oda kell figyelni, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünknek egészséges fogai legyenek, amit felnőttként is meg tud őrizni, valamint, hogy a szájápolás napi rutinná váljon, elengedhetetlen a napi törődés.

[wp_ad_camp_1]

Persze ilyenkor még nem használunk fogkefét, elegendő esténként megtörölni a baba ínyét vízzel benedvesített kendővel áttörölni. A sok nyálazás is segít a babának, hogy miközben mindent a szájába vesz, ne maradhasson kosz a szájában. A szilárd ételekre való szoktatáskor és az első fogacskák megjelenésekor -általában hat hónapos kor körül- már el kell kezdeni a tudatos szájápolásra való szoktatást. Kezdetben a fogzást elősegítő fogkefe is használható, a fogacskák kibújása után számos kisfejű, kifejezetten kisgyerekeknek kifejlesztett fogkefe közül választhatunk Két éves korig puha sörtéjű fogkefét válasszunk hosszú nyéllel. Naponta kétszer ajánlott a fogmosás, mivel a tejfogak sokkal gyorsabban szuvasodnak, mint a maradandó fogak, ugyanis a fogzománc sokkal vékonyabb tejfogak esetében.

Szájhigiénia

Szájhigiénia

A fogkrém használatát fokozatosan kell bevezetni. Hat éves korig célszerű fluormentes fogkrémet választani, mivel a kisgyermekek a fogkrém nagy részét lenyelik, mivel nem tuják rendesen kiköpni. A szervezetbe jutott túl sok fluor a maradandó fogakon elszíneződést okoz, ez a fluorózis jele. Nem kell sok fogkrémet használni, bármilyen kellemes íze is van, tanulja meg a gyerek korán, hogy a fogpaszta tisztálkodási cikk, minél nagyobb részét ki kell köpni. Próbáljuk játékossá tenni a fogmosást, mossuk meg mi is a fogát addig amíg önállóan nem lesz képes a fogait tökéletesen megtisztítani. Legjobb, ha hat-nyolc éves koráig közösen mosunk fogat a gyermekkel, igy példát mutatva szoktatjuk rá a napi szájápolásra és szép mosolyú felnőtt válik utódunkból.